fbpx
Pääkirjoitukset

Ajatuspajat tulivat jäädäkseen

Tutkimuksen taustoihin ja rahoitukseen kannattaa tutustua. Keskinäinen kilpailu ajaa helposti ylilyönteihin. Sisällön kuluttajansuojaa pitää voida vaatia.
Suoraan poliittisten puolueiden alla toimivat ajatuspajat saavat 600 000 euroa valtiontukea vuodessa.

Suomalaiset ajatuspajat jakautuvat joko suoraan puolueiden kautta valtiontukea saaviin tai valtiontuesta riippumattomiin ideahautomoihin, kuten Lännen Median toimittaja Joonas Kuikka ansiokkaassa analyysissa (HäSa 21.10.) tilannetta avasi.

Puolueiden tukemat ajatuspajat tuottavat tutkimusta lähinnä poliittista päätöksentekoa varten. Tämä toiminta on Suomessa nuorta, muttei tuntematonta.

Sellaiset instituutiot kuten Elinkeinoelämän valtuuskunta Eva tai Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla ovat toimineet jo vuosikymmeniä ilman suoraa poliittista tukea, mutta nimien perusteella niiden rahoitus on selvää kaikille.

Vaikka nykyinen hallitus taistelee polttavissa ongelmissa niin irtisanomiskiistan kuin sote-uudistuksen kanssa, seuraavan hallituksen ohjelmaa valmistellaan täyttä häkää. Niissä neuvotteluissa ajatuspajojen ja muiden tutkimuslaitosten näkemyksillä on suuri merkitys.

Nyt tullaan kriittiseen hetkeen, koska poliittisesti tuettujen laitosten tutkimukset ja muut avaukset pitää tiedostaa enemmän tai vähemmän maksetuiksi puheenvuoroiksi.

Samanlaista sisällön kuluttajansuojaa pitäisi voida vaatia myös monilta muilta asiantuntijoilta kuten kansantaloustieteilijöiltä ja poliittisilta kommentaattoreilta. Esimerkiksi työmarkkinoilla edunvalvonta on selvästi läpinäkyvämpää.

Ajatuspajoja ja muita ideahautomoita ehdottomasti tarvitaan niin yhteiskunnallisen keskustelun virittämiseen kuin aitoihin poliittisiin avauksiin. Keskinäinen kilpailu ja erityisesti kilpailu rahoituksesta on kuitenkin kovaa.

Tarve erottua massasta ajaa räväköihin tempauksiin. Eräänlaisena uuden sukupolven Evana nähty Libera esimerkiksi teki kantelun EU-komissiolle suomalaisten työehtosopimusten yleissitovuudesta. On mielenkiintoista seurata, miten projekti etenee. Puheenaihe siitä tulee joka tapauksessa. Kilpailija järjestää kiroiluiltamia naisille ja tuskin sillä vedolla nousee samaan sarjaan.

Terve lähdekritiikki on tarpeellista sekä valveutuneelle kansalaiselle että toimittajalle.

Ennen uusien tutkimustulosten suurempaa hehkutusta kannattaa tutustua rahoitukseen ja rahoittajan maailmankatsomukseen.

Menot