Pääkirjoitukset

Akkuteollisuus nostaa toiveita ja panoksia

Akkuteollisuus on sähköistynyt Suomessa. Kaivannaisteollisuutta leimaavat vielä kovin ruusunpunaiset kasvuodotukset.
Terrafame aikoo parantaa kaivostoimintansa kannattavuutta rakentamalla akkukemikaalitehtaan Sotkamoon.

Akkuteollisuudessa kuplii lupaavasti. Saksalainen kemian suuryhtiö Basf ilmoitti vastikään rakentavansa Harjavaltaan akkukemikaalitehtaan ja suomalainen valtion kaivosyhtiö Terrafame investoi akkukemikaalitehtaaseen Sotkamon kaivosalueellaan.

Valmet Automotive on jo rakentanut Uuteenkaupunkiin akkutehtaan.

Suomessa on odotettu kieli pitkällä myös tietoa yhdysvaltalaisen sähköautovalmistaja Teslan Euroopan akkutehtaan sijoittumisesta. Tosin kisa vaikuttaisi kääntyvän Hollannin tai Saksan eduksi.

Suomen kallioperän monipuoliset mineraalivarannot ja alan osaaminen ovat herättäneet kiinnostusta kansainvälisissä kaivosjäteissä. Suomesta ja myös Lounais-Hämeestä löytyy akkumineraaleja, joiden kysyntä on kovassa nousussa.

Kaivosteollisuudella on myös tarve todistaa eettisyyttään ja ekologisuuttaan avaamalla tuotantoa kolmansien maiden lisäksi Euroopassa.

Ristiriitaa syntyy siitä, että niin sanottu vihreä teknologia edellyttää kaivostoiminnan kasvua.

Maapallon kaivosteollisuus ei kykene sähköautotuotannon kaikkein hurjimpiin kasvuodotuksiin edes vastaamaan, sillä akkumineraaleja täytyy rikastaa isoista louhosmääristä.

Kaivannaisteollisuuden toimijoilta on löydyttävä kosolti pääomaa, sillä mineraalitutkimus kestää vuosia eikä tarjoa äkkivoittoja.

Suomella on mahdollisuuksia päästä akkuteollisuuden kärkimaiden joukkoon. Kaivostoiminta on kuitenkin puhutun ja pelätyn buumin sijaan saanut jalansijaa verraten hitaasti.

Pelkän raaka-aineen toimittamisesta on päästävä kotimaiseen mineraalien jalostusasteen nostoon.

Jalostavasta akkuteollisuudestakaan tuskin on Suomelle luvassa uutta loistavaa menestystarinaa, mutta toimivaa ja tuottavaa teollisuutta kuitenkin.

Akkumarkkinat joka tapauksessa kasvavat kaiken aikaa ja tarjoavat tilaisuuden ottaa oma merkittävä siivunsa, kunhan toiminnassa otetaan huomioon ympäristöarvot. Tuotekehityksen haasteena on lisätä akkujen kapasiteettia kasvattamatta akkujen painoa tai hintaa.

Päivän lehti

23.1.2020