Pääkirjoitukset

AKT keikuttaa venettä, mutta ei voi kaataa sitä

Valtakunnansovittelija Minna Helle onnistui hienosti siinä, missä hänen pitikin. Erittäin pahaan Postin työkiistaan saatiin viimeisellä hetkellä kaikkia osapuolia tyydyttävä ratkaisu.

Neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta olivat viikonvaihteessa lähellä lopullista kariutumista. Postin sopu antoi vähän lisäaikaa ja jätti hallituksen pakkolakipatteja korvaavan sopimuksen nenän veden pinnalle.

Minna Helteen resepti oli yksinkertainen: molemmat saivat jotakin, eli saattoivat kokea voittaneensa. Palkkoja ei ainakaan lähtökohtaisesti leikata, työntekijöiden muutosturvasta luovutaan, ja työnantaja voi käyttää ulkopuolista työvoimaa.

Postin sopu kelpaa malliksi myös isompaan kiistaan.

Työmarkkinakeskusjärjestöt, etunenässä SAK ja EK tänään joko hautaavat tai hyväksyvät pitkään ja sitkeästi neuvotellun yhteiskuntasopimuksen.

Keskeisiä esteitä on edelleen vain yksi, mutta sen mukana mahdollisesti kaikki: itsekeskeinen jääräpäisyys.

Ihan liikaa koko kansakunnan tulevaisuudesta on kaatumassa kolmeen kirjaimeen, jotka ovat: AKT.

Auto- ja kuljetusalan liitto on jo aikoja sitten ilmoittanut jäävänsä ulos yhteiskuntasopimuksesta, koska katsoo sen palvelevan vain työnantajapuolen etua. Sinetti oli Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n ilmoitus, jonka mukaan keskitettyjen sopimusten aika on ohi.

Ainakin yksi keskitetty ratkaisu kuitenkin vielä tarvitaan.

Omienkaan eli SAK:n ja muiden työntekijäjärjestöjen vetoomukset eivät ole vaikuttaneet AKT:n kivettyneeseen linjaan. Puheenjohtaja Marko Piirainen vahvisti asian tiistaina.

AKT tähtää jo vuoden 2017 liittokohtaiseen sopimuskierrokseen, eli aikoo ulosmitata Suomen ulkomaankaupan halutessaan tyrehdyttävänä avainalana jälleen kerran kaiken mahdollisen. Se on sekä itsekästä että epäisänmaallista.

AKT keikuttaa venettä, mutta ei voi kaataa sitä.

Ainoaksi mahdollisuudeksi jää, että EK tinkii tänään omasta ehdostaan yhteiskuntasopimuksen syntymiseksi.

EK on vaatinut, että mukana pitää olla kaikkien, eli myös AKT:n. Vaatimus on toiminut lähinnä tarkoitustaan vastaan. Nyt on EK:lla kaukaa viisaan vastuun kantamisen paikka.

Muuten entistä syvemmällä suossa ovat Juha Sipilän (kesk.) hallitus, Suomi ja suomalaiset.