fbpx
Pääkirjoitukset

Aktiivisuus on parasta ulkopolitiikkaa

Venäjän presidentin tämänpäiväisen Suomen-vierailun ajankohta on tulikuuma – suomalaisesta kesäsäästä riippumatta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kutsui virkeveljensä kylään, kun ei ollut vielä tiedossa Britannian päätös erota Euroopan unionista.

Tuoreessa hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa Naton toiminnan sanotaan vakauttavan Baltian, Itämeren ja koko Pohjolan turvallisuustilannetta.

Suomi ja Ruotsi osallistuvat viikon päästä Naton kumppaneina sen huippukokoukseen Varsovassa. Pääaiheena on Naton läsnäolon vahvistaminen etenkin Puolassa ja Baltiassa – ja myös kumppaneiden asema.

Rakentava keskusteluyhteys on äärimmäisen tärkeä, vaikka asioista oltaisiin jyrkästikin eri mieltä – ja etenkin, jos ja kun ollaan.

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) teki kesäkuun alussa selväksi Moskovassa, että Suomen Nato-linjaus on suomalaisten oma asia. Sauli Niinistön ei asiaa tarvitse edes ääneen lausua.

Suomelle aktiivisuus on ollut aina parasta ulkopolitiikkaa. Vaikka Suomi kuuluu lujin sitein länteen, ei Suomen ja suomalaisten edun mukaista ole jäädyttää idänsuhteitakaan.

Presidentit Sauli Niinistö ja Vladimir Putin ovat pitäneet yhteyttä toisiinsa siitä huolimatta, että Ukrainan kriisi on kiristänyt Venäjän ja EU:n suhteet.

Välittäjän roolikaan ei ole aikaansa elänyt. Siitä kielii Sauli Niinistön ajatus Yhdysvaltain tulevan presidentin ja Vladimir Putinin mahdollisesta tapaamisesta Suomessa.

Brexit tuo yllätyksellisen lisämausteensa presidenttien keskusteluihin. EU:sta lähtee yksi sen vahvimmista sotilasmahdeista. EU:n yhteistä puolustusta on sanottu paperitiikeriksi, mutta Venäjä ei silti ole voinut jättää sitä täysin vaille huomiota.

Voisi perustellusti ajatella: mitä enemmän hajaannusta lännessä, sen parempi Putinille. Todellisuus on kuitenkin kaksijakoisempi.

Putin ilmoitti juuri Venäjän jatkavan eurooppalaisten elintarvikkeiden tuontikieltoa. Pari viikkoa sitten Putin kuitenkin sanoi Venäjän tulevan kiistoissa puoliväliin vastaan EU:ta. Hän puhui sovinnollisesti Pietarin kansainvälisessä talousfoorumissa.

Kultarannasta kuullaan, mihin suuntaan Kremlin tuuli seuraavaksi puhaltaa.

Menot