Pääkirjoitukset

Alkoholiveron korotuksia kaihdetaan

Alkoholiveron korottaminen kuului pitkään hallituksen vakioratkaisuihin talouden tiukentuessa.

Nyt on kuitenkin menty äärirajoille. Hallitus päätti jo kevään kehysriihessä nostaa alkoholiveroa vuodenvaihteessa. Korotuksella on tarkoitus kerätä 125 miljoonaa euroa.

Lisäkorotusten ei enää arvella nostavan kertymää, vaan voi käydä jopa päinvastoin. Tätä mieltä on suurin osa hallituspuolueiden ryhmänjohtajista, jotka ottivat asiaan kantaa viikonvaihteessa.

Tällaisiin pohdintoihin joudutaan naapurimaa Viron halvan viinan takia. Hinnat ovat Suomenlahden eteläpuolella kymmeniä prosentteja alempia kuin Suomessa.

Jos hinta meillä nousee, kasvaa matkustajatuonti. Näin on käynyt lähes joka kerta, kun meillä on alkoholiveroa nostettu.

Matkustajatuonti on noussut jo nykyisillä hintaeroilla melkoiseksi. Tuonti näkyy muun muassa laskevina myynteinä kotimaassa, niin Alkossa, ravintoloissa kuin vähittäiskaupoissakin.

Tilanne on Suomen kannalta kiusallinen. Valtio tarvitsee kipeästi lisää euroja.

Massiivisella matkustajatuonnilla on myös muita seurauksia. Osa suurtuonnista päätyy pimeään kauppaan. Hiljattain esiin tulleet laajat viinanmyyntiketjut kertovat tästä selvää kieltään.

Ihan vähäinen ongelma ei ole sekään, että myyntitarkoitukseen tuotu Viron alkoholi päättyy alaikäisille.

Panimoteollisuus ja ravintola-ala ovat jo pitkään lähestyneet valtiovaltaa ja kertoneet tuontiviinojen aiheuttamista ongelmista alalle. Ravintoloissa myynti on vähentynyt eniten, eikä panimoalallakaan mene hyvin.

Kyse on sadoista, jopa tuhansista työpaikoista.

Suomessa kulutetaan vähän alle kymmenen litraa alkoholia henkeä kohti sataprosenttiseksi alkoholiksi muutettuna. Luku on kutakuinkin Euroopan keskitasoa.

Ongelma on siinä, että ongelmakäyttäjät ja riskiryhmässä olevat juovat tuosta määrästä valtaosan.

Terveysviranomaiset ja muun muassa kristillisdemokraatit haluaisivat nostaa yhä hintaa ja tiukentaa saatavuutta.

Tavoitteena ei ole koota lisää veroja vaan vähentää alkoholihaittoja.

Paras tapa vähentämiseen on kiistatta korkea hinta ja tiukempi saatavuus.

Juuri näidenkin toimenpiteiden käyttöönottoa vaikeuttaa sama ongelma. Jos meillä saatavuutta tiukennetaan, haetaan viinat sieltä, mistä sitä helpolla ja halvalla saa.

Suomessa on tapana katsoa Ruotsin suuntaan, kun haetaan ratkaisuja omiin ongelmiin.

Nyt ei yleispätevää mallia löydy yhdestäkään Pohjoismaasta. Ne painivat pitkälti Suomesta tuttujen ongelmien kanssa.

Norjassa on Suomea korkeampi alkoholivero.

Siellä taas harrastetaan meiltä jo lähes kadonnutta kansanperinnettä, kotipolttoa. Halpa tuontiviina houkuttaa myös ruotsalaisia.

Päivän lehti

4.6.2020