Pääkirjoitukset

Ällipäinen Johnson saa brexitin mestaroitavaksi

Britannian konservatiivipuolue valitsi jäsenäänestyksessään typerryttävän isoin numeroin uudeksi puoluejohtajakseen ja siten Britannian uudeksi pääministeriksi Boris Johnsonin.
Boris Johnson saa nyt Britannian pääministerinä viitoittaa tietä brexitiin. Kuva: NEIL HALL
Boris Johnson saa nyt Britannian pääministerinä viitoittaa tietä brexitiin. Kuva: NEIL HALL

Ennakkosuosikki Boris Johnson löi karismaattisena, sanavalmiina ja nokkelana hillityn ja hallitun vastaehdokkaansa, ulkoministeri Jeremy Huntin vastaansanomattomasti, mutta siitä huolimatta puhetta vielä riittää.

Kiistelty ja äkkiväärä Johnson saa Theresa Mayn seuraajana johtoonsa brexitin kanssa pahasti kipuilevan konservatiivipuolueen ja valtion, jonka yhtenäisyys on ollut pitempään koetuksella.

Johnsonin pääministeriys merkitsee myös ministerirulettia Britannian hallituksessa, sillä hänen kova brexit-strategiansa ei herätä täyttä luottoa.

Johnson on tullut tunnetuksi populistisesta EU-vastaisuudestaan. Hän kampanjoi vuoden 2016 kansanäänestyksessä vahvasti faktaa ja fiktiota sekoittaen brexitin puolesta.

Tuntuu, että kolhut ja möläytykset eivät hänen suosiossaan tunnu, vaan vain lisäävät huuliveikon mainetta.

Johnsonin päämäärä on neuvotella EU:n kanssa parempi sopimus kuin edeltäjänsä May, mutta asetettu määräaika, lokakuun loppu, lähestyy vinhaa vauhtia.

Lisäaika on mahdollinen, vaikka se vain jatkaisi epävarmuuden aikaa. Bexitin peruuntuminen ei vaikuta uskottavalta, kun Johnson on ruorissa.

Johnson on vakuuttanut, että EU:sta kelpaa erota lokakuussa vaikka ilman sopimusta, kunhan siihen varaudutaan.

Varautuminen tarkoittanee ennen muuta kahdenvälistä kauppasopimusta USA:n kanssa, mutta sekään ei ole helppo rasti, vaikka Yhdysvaltain presidentti Donald Trump pitää Johnsonia hengenheimolaisenaan.

Boris Johnsonilla on meriitteinään eliittikoulua, journalistin uraa sekä Lontoon pormestarin ja ulkoministerin värikkäät pestit sekä paljon älliä, mutta vetovastuu Britannian EU-eron toteuttamisesta on kokoluokaltaan jotain aivan muuta.

Ennusmerkit eivät ole hyvät. Johnsonin uhoama kova brexit uhkaa syöstä Britannian taantumaan ja horjuttaa pahasti myös EU:n taloutta.

Arvaamaton Johnson joutuu myös hetimmiten ratkomaan Persianlahden tankkerikriisiä. Se ruutitynnyri ei lisäkipinää kaipaa.