Pääkirjoitukset

Vain ulkoliikunta sallitaan – Maalaisjärki on koetuksella, kun samaan aikaan hikoillaan ostoskeskuksissa

Moni pitää avien toimintaa maalaisjärjen vastaisena, kun samaan aikaan hikoillaan ostoskeskuksissa ja kaupoissa.
Kuntosalit on pakotettu olemaan kiinni 14. huhtikuuta saakka. Kuva: Pekka Rautiainen / HäSa
Kuntosalit on pakotettu olemaan kiinni 14. huhtikuuta saakka. Kuva: Pekka Rautiainen / HäSa

Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksellä urheilu-, liikunta-, huvi ja virkistyskäytössä olevat tilat suljettiin kiirastorstaina.

Tähän asti bisnestä sai pyörittää, mutta enintään kymmenelle hengelle kerrallaan. Nyt ovet oli pantava säppiin eikä niin sanottuja porsaanreikiä enää ole.

Avi tarttui tilaisuuteen heti, kun eduskunta hyväksyi tartuntalain muutoksen ja se tuli voimaan 1. huhtikuuta.

Päätös kirpaisee esimerkiksi yksityisiä kuntosaleja ja liikuntakeskuksia, jotka ovat olleet auki.

Yksityisiä yrittäjiä kismittää määräyksen nopea aikataulu, mutta myös tiukka tulkinta.

Lisämausteen antaa se, että esimerkiksi liikuntakeskukset ovat jo vuoden pyörittäneet toimintaa rajatulle ihmisjoukolle ja yrittäneet panostaa treeniturvallisuuteen.

Varmasti koskaan kuntosalit eivät ole olleet yhtä puhtaita kuin nyt, kun jokainen kävijä nuohoaa laitteet ennen ja jälkeen treenin.

Kaikesta huolimatta paikat ovat nyt kiinni. Yrittäjiä harmittaa, että samaan aikaan ihmiset rynnivät pääsiäisostoksilla niin ruoka- kuin erikoiskaupoissakin, mutta harjoitustilojen käyttö on kiellettyä. Maalaisjärjen vastaista, sanoo moni.

Ravintola-alan yrittäjät taas ovat hyvillään, kun “tasapuolisuuden nimissä” muitakin kuin ravintola-alaa rajoitetaan.

Edelleen on myös maakunnallisia eroja.

Pirkanmaalla saleilla saa käydä, kun taas Kanta-Hämeessä ei. Tämä närästää kantahämäläisiä. Toisaalta taas viime aikoina on raportoitu altistumisia juuri paikallisista kuntokeskuksista.

Edelleen suljettuja tiloja voi käyttää vuonna 2008 syntyneiden ja sitä nuorempien harrastustoimintaan sekä ammattiurheiluun.

Ei tarvita kristallipalloa siihen, että moni yrittäjä miettii mahdollisuuksia, miten kiertää aluehallintoviraston päätöstä. Käytännössä valvontaa ei ole tai sen suorittaminen on mahdotonta.

Liikunta on ollut monelle henkireikä koko koronan ajan. Moni toivoo, että salit vapautettaisiin pannasta 14. huhtikuuta.

Menot