fbpx
Pääkirjoitukset

Aluevaalien asetelmat vielä pahasti hajalla

Hyvinvointialueet tulevat sananmukaisesti paljon vartijoiksi. Niistä ei saa tulla pohjattomia kaivoja, joihin veronmaksajien rahaa heitetään määräämättömästi.
Sanna Marinin (sd.) hallituksen ministereitä seuraamassa eduskunnan viime kesäkuista äänestystä, jossa eduskunta hyväksyi sote-uudistuksen äänin 105–77. Kuva: Mauri Ratilainen
Sanna Marinin (sd.) hallituksen ministereitä seuraamassa eduskunnan viime kesäkuista äänestystä, jossa eduskunta hyväksyi sote-uudistuksen äänin 105–77. Kuva: Mauri Ratilainen

Hämeen Vihreät ehätti ensimmäisenä Kanta-Hämeessä nimeämään ehdokkaitaan tammikuun aluevaaleihin, joissa valitaan tulevien hyvinvointialueiden valtuustot. Keskusta puolestaan julkisti maanantaina valtakunnallisen aluevaaliohjelmansa

Kanta-Hämeen hyvinvointialueen aluevaltuustoon valitaan tammikuun vaaleissa 59 valtuutettua neljän vuoden erittäin merkittäväksi toimikaudeksi. Aluevaltuustoilla on avainrooli, kun kansalaisten julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi siirtyvät kunnilta hyvinvointialueiden vastuulle.

Ehdokasasettelu on erinomaisen tärkeä, jotta aluevaltuustoihin saadaan päteviä ja yhteistyökykyisiä voimia. Aluevaltuustoilta on löydyttävä eväät järjestää palvelut kuntoon.

Samaan aikaan niiden on pidettävä rahankäyttö aisoissa. Hyvinvointialueista ei saa tulla pohjattomia kaivoja, joihin veronmaksajien rahaa heitetään.

Ylen tuoreen arvion (28.9.) mukaan aluevaaleissa toiseksi suurimmaksi puolueeksi, kokoomuksen jälkeen, nousemassa oleva keskusta lupaa jokaiselle kunnalle omaa sosiaali- ja terveysasemaa. Lisäksi puolue julistaa, että kysymys on linjavaalista lähipalvelujen ja keskittämisen välillä.

Ääripäiden välillä on kuitenkin paljon muutakin. Vaaliohjelma kertoo lähinnä keskustan vallanhalusta, ei halusta järjestää palvelut puhtaalta pöydältä järkevästi ja taloudellisesti. Aluevaalien asetelmat ovat vielä hajalla. Ei lupaa hyvää varsinkaan äänestysaktiivisuudelle, jos puolueet vain jatkavat siitä, mihin sote-riitelyssä jäivät.

Valtiovarainministeriön viime viikonloppuna uutisoidut laskelmat antavat ennakoituakin karumman kuvan siitä, miten kalliiksi hyvinvointialueiden rahoitus voi muodostua valtiontaloudelle (AL 25.9.). Aamulehden haastattelussa konsulttiyhtiö FCG:n asiantuntija Eero Laesterä arvioi, että sote-uudistus voi johtaa “hallitsemattomaan, miljardiluokan kustannusten kasvuun ja koviin veronkorotuspaineisiin”.

Hyvinvointialueet tulevat sananmukaisesti paljon vartijoiksi. Ikääntyvien suomalaisten hoitaminen tulee joka tapauksessa aina vaan kalliimmaksi.

Menot