Pääkirjoitukset

Ambulanssi vauhdilla paikalle myös jatkossa

Sosiaali- ja terveysalan valvontavirasto Valvira pelkää, että sote-uudistuksen jälkeen yhä useampi potilas kuolee odotellessaan ambulanssia (HäSa 31.5).

Valviran dramaattiselta kuulostava huoli perustuu siihen, miten tulevaisuudessa määritellään ne rajat, joiden sisällä ambulanssin pitää ehtiä potilaan luokse.

Vielä tällä hetkellä ambulanssien ajoajat perustuvat minuutteihin, jatkossa mahdollisesti alueen väestöpohjaan ja sen tavoitettavuuteen.

Valvirassa pidetään todennäköisenä, että jos asetukset menevät läpi hallituksen kaavailemassa muodossa, avun saanti viivästyy ja samalla potilasturvallisuus vaarantuu.

Tämä ei varmastikaan ole suuren ja mahtavan sosiaali- ja terveysuudistuksen tavoite.

Hyvä kysymys on, miksi maakunnat sitten saisivat määritellä, missä ajassa 50 ja 90 prosenttia alueen väestöstä on saavutettava.

Periaate vaikuttaa toki selvältä, eikä tavallisille kansalaisille ole sinänsä väliä, millaisilla ohjeilla ambulanssit liikkuvat, kunhan ne liikkuvat – ja ripeästi.

Valviran mielestä sosiaali- ja terveysministeriössä leikitään kuitenkin kansalaisten hengellä.

Valviran ylitarkastajan mukaan kyse on minuuteista, ei prosenteista, ja tämänhetkiset 8 sekä 15 minuutin rajat perustuvat lääketieteelliseen näyttöön.

Ministeriössä näkökulma on kuitenkin tasan päinvastainen.

Toivoa sopii, että kyse on ainoastaan muutamien virkamiesten näkökulma- tai painotuseroista.

Ainakin sosiaali- ja terveysministeriön erityisasiantuntija vakuuttaa, ettei ambulanssipalvelujen pitäisi jatkossa ainakaan huonontua.

Kansalaisia tällainen kiistely silti hämmentää, ehkä jopa hirvittää.

Valvirassa pelätään myös, että maakuntien hartiat ovat liian kapeat ensihoidon järjestämiseen.

Siksi Valvirassa toivotaan, että ensihoito järjestettäisiin maakuntia isommissa yksiköissä, mutta tämähän olisi sosiaali- ja terveysuudistuksen hengen vastaista. Sote-uudistuksen vaaranpaikat on joka tapauksessa selvitettävä etukäteen.