Pääkirjoitukset

Ammattikorkeakoululla on aluekehittäjän rooli

Hämeen ammattikorkeakoulu on viime vuodet käynyt läpi suurta muutosta. Hamk on työstänyt opetus- ja kulttuuriministeriön vaatimusten alla rakenteellisen uudistuksen lopettamalla kolme yksikköään, keskittämällä toimintaansa ja muuttumalla osakeyhtiöksi.

Hämeen ammattikorkeakoulu oy on saanut ministeriöltä uuden toimiluvan yhteydessä velvoitteen kehittää elinvoimaisia kampuksiaan eri puolilla maakuntaa. Nämä koulutus-, tutkimus- ja kehittämistoiminnan keskittymät palvelevat paitsi opintoja myös elinkeinoelämää ja kehittävät seudullista elinvoimaa.

Hämeenlinnan Visamäen kaiken aikaa kehitettävän kampusalueen ohella ammattikorkeakoulu pitää huolta kampuksistaan Forssassa, Hattulassa, Riihimäellä, Tammelassa ja Valkeakoskella.

Hamk on arvokas aluekehittäjä ja -vaikuttaja. Paikalliset yksiköt ovat tärkeitä yhteistyökumppaneita paikallisille yrityksille ja seutukunnille.

Valtakunnallisesti aivan uutta on Hamkissa Forssassa ensi syksynä aloittava koulutusohjelma, joka koulii Suomen ensimmäisiä biotalousinsinöörejä.

Uraauurtava koulutus pyrkii vastaamaan kovassa nosteessa olevan biotalousalan haasteisiin sekä talouselämän ja alueen tarpeisiin. Vahvana perustana on alueellinen kiertotalouden keskittymä.

Tarkoituksena on kehittää merkittäviä innovaatioita opiskelijaprojekteissa yhdessä alueen yritysten ja Luonnonvarakeskuksen kanssa sekä nousta bioalan kouluttajana Helsingin yliopiston rinnalle ja ohi. Toiveena on, että korkealentoiset visiot myös toteutuvat.

Hamk on reagoinnillaan vahvistanut rooliaan uudistuvana, ajassa elävänä aktiivisena toimijana. Alueensa ainoana korkeakouluna sen täytyy panostaa läsnäoloonsa alueella ja yrityksissä.

Koulutuksen on oltava laadukasta ja vastattava nopeasti yritysten tarpeisiin. Yhteistyö mahdollistaa ammattikorkeakoulun, opiskelijoiden, yritysten ja koko alueen menestyksen.

Hyvää käytäntöä edustaa Hamkin ja YIT Rakennuksen yhteistyön tiivistäminen rakennusmestareiden ja -insinöörien koulutuksessa, joka hyödyntää aitoja rakennuskohteita.

Hamkin on valtion rahoituksen vähentyessä tarjottava juuri sellaista työelämälähtöistä tutkimus- ja kehittämistyötä sekä osaamista, jolle löytyy kysyntää.

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic