Pääkirjoitukset

Angela Merkel näyttää suuntaa koko Euroopalle

Saksan liittokansleri Angela Merkel on amerikkalaisen Time-lehden valinta vuoden henkilöksi. Samaan päätyi brittiläinen talouslehti Financial Times.

Valinta ei kummassakaan tapauksessa kerro suorasta kannanotosta Merkelin ajaman politiikan puolesta. Timen ehdokaslistalla oli muiden muassa Isis-järjestön johtaja Abu Bakr al-Bagdadi.

Angela Merkel on saanut osakseen niin kotimaassaan kuin muuallakin Euroopassa erittäin kovaa arvostelua. Hän on merkittävin yksittäinen poliitikko, joka on päätöksillään avannut Saksan ja samalla koko Euroopan ovia historiallisen suurelle pakolaistulvalle.

Merkel on kiistatta näyttänyt suuntaa koko Euroopalle, samalla myös Suomelle. Time-lehti on nimennyt hänet ”Vapaan maailman kansleriksi”.

Angela Merkelin asema on ollut kiistanalainen myös hänen omassa puolueessaan, kristillisdemokraattisessa CDU:ssa.

Merkelin piti joutua piinapenkkiin joulukuun puolivälissä CDU:n puoluekokouksessa Karlsruhessa. Hän kuitenkin yllätti jopa kannattajansakin keräämällä taakseen puolueensa vahvan tuen. Yksinkertaistettuna: Kun CDU luottaa Angela Merkeliin, on koko Euroopankin luotettava.

Nyt kun pakolaiskriisin seuraukset ovat hahmottumassa kaikessa karuudessaan, on luonnollista, että Merkel ja muut Euroopan johtajat etsivät myös ratkaisut ongelmiin. Muuta vaihtoehtoa ei yksinkertaisesti ole.

Aikaisemmin varovaisena ja vaatimattoman tyylin mestarina pidetty Merkel on osoittanut johtajuutta, joka muutoin lähinnä loistaa poissaolollaan Euroopassa. Nyt johtajuudella on todella käyttöä.

Angela Merkel on nostanut pitkään toisen maailmansodan traumoista kärsineen Saksan poliittiselle johtopaikalle Euroopassa. On jopa selitetty, että avoin pakolaispolitiikka olisi seurausta Saksan sodanjälkeisestä huonosta omastatunnosta. Noin pitkälle tuskin kuitenkaan tarvitsee kurkottaa selityksiä haettaessa.

Angela Merkelin politiikkaa luonnehtii saksalainen terve pragmaattisuus, käytännöllisyys. Hän on vähentämässä Saksaan otettavien pakolaisten määrää. Hän tekee sen käytännön sanelemista syistä.

Saksan mitta on täynnä. Pakolaisia on arvioitu tulleen jopa noin miljoona. Se on valtavan paljon.