Pääkirjoitukset

Antti Rinteen asema on vahva SDP:n johdossa

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on myöntänyt tehneensä virheitä, eikä ole esiintynyt parhaimmillaan julkisuudessa. Sisältöjen lisäksi pitää myös julkisen kuvan olla poliitikolla kunnossa.

Demareiden nousu kannatusmittauksissa selvästi suurimmaksi puolueeksi ei ole ollut Rinteen ansiota, ei ainakaan yleistyneen ja jo hokemaksi muuttuneen käsityksen mukaan.

Kaikesta todellisesta tai näennäisestä hapuilusta huolimatta Rinne on selvä ennakkosuosikki SDP:n puheenjohtajavaalissa kuukauden päästä Lahdessa.

Eipä Rinteen vahvaa asemaa puoluekentän silmissä heikennä sekään, että viimeisimmässäkin mittauksessa ykköstilaa pitävän SDP:n kohdalla oli plusmerkki, pieni plussa, mutta plussa kuitenkin.

Rinteen valttikortti on puheenjohtajan valintatapa. Demaripomoa ei valita median huutoäänestyksellä, vaan siitä vastaavat Lahteen kokoontuvat 500 äänivaltaista puoluekokousedustajaa.

Antti Rinteellä on toki erittäin varteenotettava vastaehdokas, kansanedustaja Timo Harakka.

Hämeen Sanomien tavoittamien puoluekokousedustajien viesti on selvä, vaikka vastaukset olivatkin hämäläisen maltillisia. Vain yksi tavoitetuista 15 puoluekokousedustajasta on suoraan Harakan takana.

Kun varsinaista akuuttia syytä tai suurta protestihenkeä istuvan puheenjohtajan vaihtamiseksi ei ole, niin miksi lähteä sille tielle, kun aivan kohta pidetään tärkeät kunnallisvaalit.

Demareilla on aivan ilmeinen tarve hoitaa puheenjohtajavaali siististi, ”porukalla”, ilman dramatiikkaa tai somekampanjoita.

Harakalla on vahvat eväät esiintyä, ei vain niin kovin toivottuna vaihtoehtona, vaan myös todellisena sellaisena. Profiili tulevaisuuden puoluejohtajana on jo valmiina.

Harakka julkaisi jo vuosi sitten Liike 2020 -ohjelman, eikä lähestymistapa ole muutoinkaan turhalla vaatimattomuudella pilattu.

Harakan paras valtti on – nuorekkaan imagon lisäksi – ärsyttävyyttä hipova itsevarmuus. Hän puhuu kuin ”ruuneperi” ja on sanonut – tietysti harkintansa jälkeen – olevansa suoraan valmis seuraavien eduskuntavaalien jälkeiseksi Suomen pääministeriksi.

Antti Rinteen kompastuskivi voikin olla sellainen vähäinenkin epäily, ettei hän saisikaan sanaa suustaan Suomen pääministerinä.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic