fbpx
Pääkirjoitukset

Antti Rinteen on pakko alkaa puhua euroista

Rahaa heitellään huolettomasti taskusta toiseen.
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne saapumassa Säätytalolle viime viikon keskiviikkona. Kuva: Joel Maisalmi
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne saapumassa Säätytalolle viime viikon keskiviikkona. Kuva: Joel Maisalmi

Hallitusneuvotteluissa aletaan tällä viikolla puhua rahasta. Samaan aikaan kunnat odottavat ensi vuotta vesi kielellä, kun niiden valtionosuuksiin on tulossa ennätysnousu.

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen vetämissä neuvotteluissa ei tähän asti ole haluttu antaa reaalitalouden haitata poliittisten tavoitteiden maalailua.

Kasassa on ryhmittymä, joka helpommin on jakamassa yhteistä kakkua kuin kasvattamassa sitä. Mitään erityistä nokkeluutta ei vaadita keksimään lisää veroja.

Kuntaliiton laskelmien mukaan kilpailukykysopimuksen päättyminen ja muut lakimuutokset antavat ensi vuonna kunnille miljardi euroa lisää valtionosuuksia. Kunnat ovat viime vuosina ottaneet saman verran lisää velkaa kuin vastaavasti valtio on säästänyt.

Suo siellä vetelä täällä. Ei tämä näin voi jatkua. Samasta julkisen sektorin kokonaisuudesta on kysymys.

Päättäjät rakentavat mieluusti hyvinvointiyhteiskunnan nimissä uusia hallintohimmeleitä ja keksivät uusia veroja, mutta julkisen sektorin tehokkuuden lisäämisestä ei puhu kukaan mitään. Tuntuu kuin julkisen sektorin kustannusajattelu olisi vain sarja epäonnistuneita it-projekteja. Niissä veronmaksajat maksavat lisää ja konsultit rikastuvat.

Tehokkuusajattelua voisi alkaa virittää esimerkiksi siitä kuinka monta kuntaa reilun viiden miljoonan asukkaan huolehtimiseksi vaaditaan.

Rinne ja kumppanit tulevat mieluusti painottamaan panostuksia koulutukseen ja tuotekehitykseen, mutta oikeasti yhteiset varat valuvat löysään taloudenpitoon ja ylisuureen hallintoon.

Hallitusneuvotteluiden aikana on kiinnitetty huomiota lobbareiden eli erilaisten edunvalvojien rooliin.

Avoimuutta on varmasti syytä edelleen lisätä päätöksentekojärjestelmän uskottavuuden takaamiseksi. Syvempi huoli on kuitenkin turhaa. Suomi on pieni maa, eikä asioita tuntevia ole tosiaankaan liikaa.

Lisää valvontaa ja rekistereitä vaativilta pitäisi kysyä, uskovatko he poliitikkojen olevan lahjottavissa?

Aivan niin syvällä Suomen poliittinen järjestelmä ei onneksi vielä ole.

Menot