fbpx
Pääkirjoitukset

Antti Rinteen valtit vähissä neuvotteluissa

SDP:n, kokoomuksen, vihreiden ja RKP:n pohjalle mahdollisesti muodostettava hallitus löytää varmasti yhteisen näkemyksen EU-politiikasta.
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne Viisarin työväenyhdistyksen 110-vuotisjuhlissa Hämeenlinnassa vuonna 2016. Kuva: Terho Aalto
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne Viisarin työväenyhdistyksen 110-vuotisjuhlissa Hämeenlinnassa vuonna 2016. Kuva: Terho Aalto

Viikon päästä tiedämme toivottavasti enemmän millä mallilla tätä maata aletaan johtaa.

Hallitustunnustelijaksi tämän viikon perjantaina nimettävä puheenjohtaja Antti Rinne (sd.) pyytää kaikilta puolueilta vastaukset keskeisiin kysymyksiin vappuaatoksi.

Aikaa näyttäisi olevan vähän, mutta kysymykset ja vastaukset ovat olleet jo pitkään valmistelussa. EU, työllisyys- ja talouspolitiikka sekä energia- ja ilmastopolitiikka ovat ne teemat.

Aikataulua raamittavat EU-vaalit toukokuun lopussa ja heinäkuussa alkava EU-puheenjohtajuus.

Rinteellä ovat neuvotteluissa valtit vähissä. Niin perussuomalaiset kuin keskusta ovat jo toinen jalka oven välissä menossa oppositioon. Perussuomalaiset Rinne on myös omaehtoisesti siirtänyt syrjään, mutta keskustaa hän halunnee käyttää mustana pekkana lähinnä kokoomuksen kirittämisessä.

Keskustan istuva puheenjohtaja Juha Sipilä on kuitenkin periaatteen mies ja kun seuraajasta vasta spekuloidaan, mahdollinen vastapeluri puuttuu.

Hieman samanlainen on tilanne vihreiden kanssa, kun pikavauhdilla puolueen puheenjohtajaksi huudettu Pekka Haavisto on luvannut olla käytettävissä seuraavan hallituksen ministerinä, mutta ei puheenjohtajana.

SDP:n, kokoomuksen, vihreiden ja RKP:n pohjalle mahdollisesti muodostettava hallitus löytää varmasti yhteisen näkemyksen EU-politiikasta. Verotuksesta ja valtion velkaantumisesta syntyy kahdelle suurimmalle kova vääntö kuten työttömien aktiivimallista.

Energia- ja ilmastopolitiikan tiukin paikka tulee olemaan ydinvoima ja vihreät. Fennovoiman Pyhäjoen voimalalle pitää antaa rakentamislupa tulevalla hallituskaudella.

Ydinvoimavastaisuus on lisääntynyt vihreiden eduskuntaryhmässä, mutta hinku ministeri-Audin takapenkille tuo yllättävää luovuutta vastauksiin.

Samaa luovuutta Helsingissä eniten ääniä keränneet vihreät voivat käyttää, kun kivihiiltä korvataan pääkaupungin lämmittämisessä. Kysymys kuuluu, antavatko vihreät Helsingille luvan selvittää mini-ydinvoimalan rakentamista? Energiaa ja lämpöä tarvitaan silloinkin, kun ei tuule tai aurinko paista.

Menot