Pääkirjoitukset

Apteekkialalle odotetaan kilpailua

 

Kilpailuvirasto julkaisi alkuviikosta laajan suomalaista lääkehuoltoa koskevan selvityksen. Selvitystuloksen kärkenä on, että kilpailu ei toimi apteekkialalla. 
 
Kilpailuviraston mielestä Suomen apteekkijärjestelmä on kallis, kun sitä verrataan Ruotsiin ja Norjaan, lähimpiin Suomen kaltaisiin maihin. Viraston mielestä lääkkeiden edulliset tukkuhinnat eivät Suomessa välity käyttäjille saakka. Asiakas on pääsääntöisesti hyvinvoivan apteekkialan maksumies.
 
Suomen apteekkijärjestelmä on erittäin vahvasti säänneltyä. Ruotsi ja Norja löysäsivät taannoin sääntelyä, ja sillä oli suora vaikutus toimintojen järjestämiseen ja sitä kautta hintoihin.
 
Apteekkiala on Suomessakin yksityistä liiketoimintaa. Markkinataloudessa on melko vaikea ymmärtää sitä, että yhtä toimialaa turvataan vahvasti säädöksillä. Yksinoikeuden saaminen jollakin liiketoiminnan alalla valtion ohjauksessa ei sovi samoihin raameihin vapaan kilpailun periaatteiden kanssa.
 
Apteekithan eivät juuri kilpaile keskenään, vaan valtio ohjaa alaa melko pikkutarkasti. Lääketurvallisuudesta tuskin tingitään, jos alalla olisi vapaampi sääntely.
 
Toinen esimerkki löytyy myyntirajoituksista. Suomessa ei saa edelleenkään myydä itsehoitolääkkeitä muualla kuin apteekeissa, poikkeuksena vain nikotiinituotteet.
 
Kilpailuviraston selvityksessä suositetaan muun muassa apteekkien perustamiseen liittyvän tarvehankinnan ja apteekkien toimipisteiden määrää koskevien rajoitusten poistamista.
Lääkkeiden hinnoittelua suositetaan uudistettavaksi niin, että lääketaksan mukainen lääkkeen hinta olisi jatkossa enimmäishinta. 
 
Ehdotukset ovat kuluttajan kannalta hyviä, mutta toteutus on kivisen tien takana.
 

Päivän lehti

26.1.2020