Pääkirjoitukset

Apteekkijärjestelmän uudistaminen tarpeen

Suomalainen apteekkiala saattaa olla mittavan murroksen edessä, mikäli porvarihallitus tekee, mitä punavihreä oppositio haluaa: tuo lisää kilpailua ja markkinataloutta tiukasti säännellylle toimialalle.

Yleensä asetelma on ollut päinvastainen.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman vaati viimeksi (HS 18.10.), että hallituksen pitäisi pikaisesti perustaa työryhmä yhdessä apteekkialan edustajien kanssa.

Työryhmän tarkoitus olisi selvittää Suomen apteekkijärjestelmän uudistamista.

Lindtman korosti puhuvansa kansanedustajana, ei pääoppositiopuolueen nimissä, mutta toimialasta ja sen ongelmista on hänen mukaansa puhuttu sosiaalidemokraattien piireissä laajemminkin.

Aihe nousee esille myös demareiden helmikuisessa puoluekokouksessa.

Antaisi kieltämättä erikoisen vaikutelman, jos markkinoiden, kilpailun ja normienpurun nimiin vannova hallitus ei jossain vaiheessa reagoisi vaatimuksiin uudistaa kotimaisen apteekkijärjestelmän rakenteita.

Kaupan aukiolojen ja taksien osalta sääntelyä on jo purettu. Ja syytöksiä kaverikapitalismista on jo kuultu – apteekit olivat tässäkin riidassa keskiössä.

Kansanedustaja Lindtmanin ja jo pitkään aihetta julkisuudessa pitäneen Antero Vartian (vihr.) ajatusten taustalla on aivan perusteltua kritiikkiä apteekkien määräsäännöstelyä ja lääkkeiden hinnoittelua kohtaan.

Apteekit vaikuttavat kilpailulta suojatuilta linnakkeilta, sillä lääkkeitä ei saa myydä edes halutessaan halvemmalla ja alalle tulo on äärimmäisen hankalaa.

Poliitikot ovat havainnollistaneet tilannetta valaisevasti: sairaalan voi perustaa kuka tahansa pätevä, apteekkia ei.

Apteekkijärjestelmää arvioitaessa on ongelmallista, että julkisuuteen tuodaan aivan erilaisia lukuja siitä, kuinka kallis nykyinen järjestelmä on.

Taloustieteen professori Ari Hyytiäinen on laskenut, että apteekkitoimilupien haltijat nauttivat vuosittain yhteensä noin 90-100 miljoonan euron ylisuurista voitoista.

Apteekkariliitto on tietysti tuonut pöytään omat vasta-argumenttinsa. Niiden mukaan apteekkiverkostolla on valtava merkitys perusterveydenhuollon kuormitukseen – neuvonnan ansiosta jopa 10 miljoonaa päivystys- tai lääkärikäyntiä jää tekemättä.

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic