Pääkirjoitukset

Arki jatkuu Britannian lähdöstä huolimatta

Keskiviikko oli musta päivä yhdentyneen Euroopan historiassa. Tapahtui jotakin sellaista, mitä kukaan maanosan vakaaseen kehityksen uskova ei olisi koskaan toivonut.

Yksi EU:n suurista, Britannia, lähti lopullisesti ja peruuttamattomasti omille, toistaiseksi osin tuntemattomille teilleen.

Pääministeri Theresa Mayn allekirjoittama erokirje luovutettiin Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle.

EU-seremoniat ovat seremonioita, mutta niiden vaikutukset ulottuvat tällä kertaa suoraan miljoonien ja taas miljoonien kansalaisten jokapäiväiseen elämään.

Britannian ja muun Euroopan välille nousee raja.

Se on turhauttavaa kaikille yhdentymispyrkimyksille. Niillä ei kuitenkaan ole nyt niinkään väliä, ei edes erittäin olennaisilla kauppasuhteilla. Ne saadaan kyllä toimimaan.

Sekään ei nyt sanottavasti huoleta, että Britannian lähdettyä EU on monta pykälää aikaisempaa heikompi.

Tärkein ja aivan perustava sitä vastoin on kysymys: Mitä tapahtuu ihmisille? – Britanniassa asuu paljon EU-kansalaisia ja esimerkiksi Suomessakin tuhansiin nouseva joukko brittejä. Britanniassa suomalaisia asuu parikymmentätuhatta.

Sekasotku on saatu aikaan, mutta se ei saa kaatua tavallisten ihmisten, kuten nuorten ja opiskelijoiden niskaan. Jos EU-byrokratia ja brittihallinto ovat jotakin kansalaisilleen velkaa, niin selkeät pelisäännöt ja vieläpä mahdollisimman pikaisesti.

Arki jatkuu EU:ssa, myös Britanniassa brexitistä huolimatta. Se tekee muutoksesta ehkä helpompaa, mutta samaan aikaan isojen ihmisjoukkojen tulevaisuuden rakentaminen jää tuskallisen epävarmalle pohjalle.

Britannia haluaa rajoittaa maahanmuuttoa. Vaikka onkin kenties epäkorrektia kysyä, niin kysytään silti: Tarkoittivatko britit näin halutessaan todellakin mm. suomalaisia tai kenties hollantilaisia?

Eroneuvottelujen EU:n ja Britannian välillä on määrä kestää kaksi vuotta. Aikaa pitäisi olla, mutta niin on ongelmiakin. Isoin niistä koskee brexitin arvailun varassa olevaa hintaa.

EU-komissio on laskenut, että brittien pitäisi maksaa noin 55–60 miljardin lasku loppurahoituskaudesta. Tätä britit tuskin nielevät. Olivathan yksi brexitin syistä Britanniasta Brysseliin ”katoavat” miljardit. Riita on valmis jo ennen neuvotteluja.

Päivän lehti

4.6.2020