Pääkirjoitukset

Armeijassa pitää pysyä aina asialinjalla

Puolustusvoimat on osa avointa yhteiskuntaa – muutenkin kuin intin imagomainoksissa. Tieto asiattomuuksista leviää vääjäämättä.
Karjalan lennoston entinen komentaja Markus Päiviö avustajineen Lemmenjoen tapahtumien pääkäsittelyn alkaessa Helsingin hovioikeudessa 2. toukokuuta. Kuva: Arttu Laitala
Karjalan lennoston entinen komentaja Markus Päiviö avustajineen Lemmenjoen tapahtumien pääkäsittelyn alkaessa Helsingin hovioikeudessa 2. toukokuuta. Kuva: Arttu Laitala

Helsingin hovioikeus tuomitsi Karjalan lennoston entisen komentajan Markus Päiviön ja ilmavoimien entisen komentajan Sampo Eskelisen sakkoihin Lemmenjoen syyskuun 2017 tapahtumista.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kommentoi tapausta Ylen aamutelevisiossa ainoalla mahdollisella tavalla: ”Tämän sortin ryyppääminen ja rellestäminen, eihän se tämän päivän puolustusvoimiin kuuluu. Ei olisi saanut kuulua aikaisemminkaan.”

Lemmenjoki on, ei vain kahden korkean upseerin tai ilmavoimien, vaan koko puolustusvoimien yhteinen häpeä.

Päiviö oli harjoituksen johtajana käyttäytynyt ”sopimattomasti ja epäasiallisesti sekä sanomisillaan useissa eri tilanteissa loukannut muita harjoitukseen osallistujia”. Kielenkäyttö oli sellaista, että sen suora lainaaminen ei ole tässä tarpeen.

Sotilashuumori on oma lajinsa. Se on kuitenkin äärimmäisen huono peruste asiattomuuksille, lieville harhalaukauksille ja myös Lemmenjoen tapaisille törkeyksille.

Armeija on hierarkkinen organisaatio, jossa esimiehet ovat alaistensa toiminnasta valvontavastuussa, vaikka eivät siihen olisi olleetkaan vaikuttamassa.

Ilmavoimien entisen komentajan Sampo Eskelisen sakkotuomion perusteena oli se, että hän viivytti asian esitutkintaa.

Alaisten töppäyksiä ei voi painaa villaisella. Lemmenjoki jää vääjäämättä mieleen myös lentävän kenraalin, Jarmo Lindbergin komentajakaudesta puolustusvoimien korkeimmassa johdossa, kuten myös siitä, että samaan aikaan suunniteltiin jopa historiallisen isoa hävittäjähankintaa.

Puolustusvoimat on osa avointa yhteiskuntaa – muutenkin kuin intin imagomainonnassa. Se tarkoittaa myös sitä, että tieto asiattomuuksista leviää vääjäämättä ja etenkin, kun kysymys on vapaaehtoisesta harjoituksesta. Niiden osatarkoitus on maanpuolustushengen kohottaminen. Nyt tuskin pääsi tämä arvokas tavoite toteutumaan.

Alemmat sotilaat voivat ottaa tapauksesta oppia lähinnä siitä, miten ehdottomasti ei pidä käyttäytyä. Ehdoton asiallisuus on armeijassa ainoa tapa hoitaa asioita.

Päivän lehti

2.12.2020

Fingerpori

comic