Pääkirjoitukset

Armokuolemasta yltyy oikea henkien taisto

Kansalaisaloite armokuolemasta eli eutanasiasta etenee kuin heittämällä eduskunnan käsittelyyn. Osa kansanedustajista kuitenkin viskaisi aloitteen suoraan Ö-mappiin.

Kansalaisaloite ylsi marras-joulukuussa vain kuudessa viikossa yli vaadittavan 50 000 allekirjoittajan rajan ja on nyt jo saanut yli 62 000 kannattajaa.

Ylen teettämä tuore kysely todistaa, että jo valtaosa suomalaisista, osapuilleen kolme neljästä, sallisi eutanasian.

Aloitteen kannattajat esittävät eutanasialakia kuolinavun mahdollistamiseksi. Lakia tarvitaan aloitteen mukaan vaihtoehdoksi niille kuolemansairaille, jotka eivät saa sietämättömiin kärsimyksiinsä riittävää lievitystä hyvästäkään oireenmukaisesta hoidosta huolimatta.

Kansalaisaloitteessa on eutanasian laillistamisen perusteet rajattu tarkkaan. Täysi-ikäisen ja -järkisen kuolemansairaan on itse esitettävä vapaaehtoisia, harkittuja ja toistuvia pyyntöjä eutanasiasta, joten kyse ei ole mielijohteesta. Lisäksi lääkärin on oltava potilaan kanssa samaa mieltä siitä, ettei muita keinoja enää ole.

Lääkäreitä tai hoitohenkilökuntaa ei aiota velvoittaa kuolinapuun. Eutanasialle on myös tarkoitus perustaa valvontaelin.

Aloitteen taustavoimia ovat entiset kokeneet kansanedustajat Esko Seppänen, Iiro Viinanen, Ilkka Taipale, Osmo Soininvaara ja Henrik Lax.

Kansanedustajista yli puolet on vaalikonevastauksissa kannattanut eutanasiaa. Täysin vastaan ovat vain kristillisdemokraatit.

Eutanasia on kuitenkin puolueille kiistanalaisena ja tunteita herättävänä vaikea pala niellä. Eutanasiassa on kyse omastatunnosta ja arvoista.

Lääkäriliitto ei ole eutanasialle täysin lämmennyt, vaikka lääkäreistä osa on jo valmis laillistamaan sen. Toiset puhuvat eutanasian sijaan saattohoidon kehittämisestä, joka onkin tärkeää ja tarpeellista, mutta periaatteellisesti täysin eri asia.

Eutanasialain ei pitäisi olla valtaisa mörkö. Sen piiriin kuuluisi vuosittain korkeintaan muutama sata ihmistä.

Kuolemaansa voi nykyiselläänkin Suomessa jouduttaa kieltäytymällä hoidosta.

Avoin keskustelu asiasta on tarpeen, sillä eutanasia tekee mitä ilmeisimmin tuloaan.

Eutanasian hyväksyminen ei merkitse ihmisyyden kadottamista, vaan inhimillistä otetta kuolevan viimeisillä hetkillä.

Päivän lehti

30.9.2020

Fingerpori

comic