fbpx
Pääkirjoitukset

Arvonlisävero saattaa jälleen kiristyä

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen strategisen ohjelman nimi on Ratkaisujen Suomi. Siinä tavoitteeksi asetettiin, että Suomen talous nostetaan kestävän kasvun ja kohenevan työllisyyden uralle.

Samanaikaisena tavoitteena on turvata julkisten palvelujen ja sosiaaliturvan rahoitus.

Toukokuun loppuun päivätyn ohjelman linjaus oli myös, ettei kokonaisveroaste nouse. Kuluvan ja ensi vuoden osalta näyttää tässä suhteessa huonolta.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) totesi ennen joulua Lännen Median haastattelussa, että arvonlisäveron korottaminen on edelleen vaihtoehto, jota hallitus tykönään punnitsee.

Sinänsä tämä on ymmärrettävää, sillä yleinen kulutusvero kohdistuu lähes kaikkien tavaroiden ja palvelujen kulutukseen ja sen tuotto on suuri.

Myös muiden mediatietojen (Kauppalehti 29.12.) mukaan hallitus pohtii tällä hetkellä arvonlisäveron korottamista.

Kaupan liitossa koko hanke nähdään lähinnä järjettömänä käsien pystyyn nostamisena. Samalla hallitus ikään kuin myöntäisi, ettei rakenteellisiin muutoksiin pystytä.

Kuluttajahintoja maltillisesti ylöspäin hilaavaa alv-korotusta pidetäänkin mitä ilmeisimmin varavaihtoehtona, mikäli kilpailukykylainsäädäntö karahtaa perustuslaillisiin ongelmiin.

Arvonlisäveron korotus ei silti ole helppo asia puolueille. Poliitikot muistavat – ainakin ennen vaaleja – että kulutusvero on tasavero, joka kohdistuu ankarasti pienituloisiin.

Edellisen kerran yleistä arvonlisäveroprosenttia korotettiin vuoden 2013 alussa.

Tästä moitteita sai erityisesti silloinen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.), joka oli arvostellut alv-korotusta helpoksi ja huonoksi poppakonstiksi, jonka lasku ei jakaudu oikeudenmukaisesti.

Kansan poliittinen muisti saattaa olla lyhyt, poliitikkojen ei – siksi kritiikkiä on luvassa tälläkin kertaa. Pienituloisten puolella ovat olleet perussuomalaiset ja keskusta.

Sekalaisen työkalupakin omaava hallitus on puun ja kuoren välissä. Mestaroivalla tyylillä aloittanut hallitus etsii keinoja kestävään kasvuun ja samalla palvelujen rahoitukseen.

Rakenteellisten uudistusten tekeminen ei vain ollutkaan niin helppoa kuin hallitus taisi olettaa.

Menot