Pääkirjoitukset

Aseelliset hyökkäykset isku avoimuutta vastaan

Viikonvaihde Saksassa oli painajaismainen. Ensin 18-vuotias ampuja surmasi ostoskeskuksessa Münchenissä perjantai-iltana yhdeksän sattumanvaraista uhria ja sitten itsensä.

Maa ei ehtinyt toipua tyrmistyksestä, kun myöhään sunnuntai-iltana Ansbachissa 27-vuotias itsemurhapommittaja pyrki ensin musiikkifestivaaleille ja räjäytti sitten itsensä ravintolassa ja haavoitti toistakymmentä.

Molempia tekijöitä yhdistävät mielenterveysongelmat ja maahanmuuttotausta. Vielä oleellisempaa on, että saksaniranilainen nuori ampuja oli pakkomielteisen kiinnostunut joukkomurhista ja ihaili norjalaista joukkomurhaajaa Anders Breivikiä.

Itsensä räjäyttänyt syyrialainen oli hakenut onnistumatta turvapaikkaa, mutta saanut jäädä Saksaan synnyinmaansa epävakaan tilanteen vuoksi. Hän oli itsetuhoisena yrittänyt kahdesti itsemurhaa ja ollut psykiatrisessa hoidossa.

Kaiken lisäksi tapauksia edelsi 17-vuotiaan afgaanipakolaisen hyökkäys junassa kirveen ja veitsen kanssa Würzburgissa.

Saksan ja Ranskan Nizzan iskuissa ei taida olla sitä suurta yhteistä nimittäjää. Rajojen sulkeminen ei ole kaikenkattava ratkaisu. Väkivaltaisen iskun tekijä voi myös olla maassa syntynyt.

Terrori itää etenkin köyhyydestä ja syrjäytymisestä ja ottaa mallia esikuvistaan. Tekojen takana on erilaisia yksilöitä, jotka purkavat äärimmäisesti ahdistustaan, patoutumiaan ja pettymystään yhteiskuntaan viattomiin sivullisiin. Vihapuhe puolin ja toisin voi laukaista väkivallan.

Vaikka tekijä suunnittelee iskuaan, on sen estäminen haastavaa, jos hän ei kerro aikomuksistaan muille eikä pidä yhteyttä äärijärjestöihin.

Aseelliset hyökkäykset ovat pöyristyttävä isku avointa yhteiskuntaa vastaan. Terroritekojen ja joukkosurmien ehkäisemiseksi voidaan tehostaa kansalaisten valvontaa, parantaa viranomaisten tiedonsaantia ja rajat ylittävää tiedustelutoimintaa sekä tiukentaa edelleen aseiden ja räjähteiden saatavuutta.

Kontrollia pitää vahvistaa, mutta poliisivaltioiksi asti kehitystä ei pidä johtaa. Yleisötilaisuuksien ja kansalaisoikeuksien karsinta, mellakkapoliisit ja armeija rynnäkkökivääreineen kaduilla ovat liian kallis hinta turvallisuuden tunteesta.

Väkivalta kosketti viikonvaihteessa jälleen myös Yhdysvaltoja, kun ampuja riehui floridalaisen yökerhon parkkipaikalla.