fbpx
Pääkirjoitukset

Aseistautumisen kierre jatkuu Yhdysvalloissa

Dallasissa järjestetty rauhallinen ja väkivallaton mielenosoitus traagisen päätöksen, kun ilmeisen tarkasti iskunsa suunnitelleet sala-ampujat avasivat tulen poliiseja kohti.

Järeiden aseiden ristitulessa viisi poliisia menehtyi ja seitsemän haavoittui. Sivullisia loukkaantui kaksi. Tähtäimessä olivat nimenomaan poliisit.

Sala-ampujien motiiveja voidaan toistaiseksi vain arvailla.

Se kuitenkin tiedetään, että kuluneella viikolla poliisi ampui kuoliaaksi kaksi mustaa miestä, joista toinen oli jo kaadettu maahan ja toinen etsi käskystä henkilöllisyyspapereitaan. Kummastakin tapauksesta on videomateriaalia netti pullollaan.

Saattaa hyvin olla, että sala-ampujat halusivat halpamaisella ja kavalalla tavalla kostaa poliisikunnalle, mutta tämä on toistaiseksi spekulaatiota.

Kiinniotettu ampuja ei ole halunnut tehdä poliisin kanssa yhteistyötä motiivien selvittämiseksi.

Olipa kyseessä niin sanottu kosto tai jokin muu syy, yhteiskuntarauha on järkkymässä Yhdysvalloissa. Kuinka laajamittaisesti tai syvällisesti, se jää nähtäväksi.

Presidentti Barack Obama piti Varsovassa pitkän puheen, jossa hän huomautti, että poliisilla on erittäin vaikea työ ja suurin osa poliiseista tekee työtään erinomaisesti.

Obama myös arvioi – jälleen kerran – että aseiden helppo saatavuus tekee myös Dallasin kaltaisten iskujen tekemisestä kohtuullisen helppoa.

Eurooppalaisesta näkökulmasta katsottuna Yhdysvalloissa, ja erityisesti Teksasissa, aseen voi hankkia lähes kuka vain ja milloin vain. Koko aselakikeskustelu on jumittunut juupas-eipäs-inttämiseksi, ja samaan aikaan massatragedioiden määrä vain kasvaa.

Aselakien puolustajat argumentoivat, että rikollisia vastaan pitää voida puolustautua asein. Synkkä aseistautumisen kierre siis vain jatkuu ja jatkuu.

On vaikea ellei mahdoton arvioida, kuinka paljon Yhdysvaltojen poliisissa esiintyy rasismia.

Se tiedetään, että tummaihoiset ovat yliedustettuina tilastossa, jossa lasketaan yhteen poliisin ampumat ihmiset. Vuosittain poliisin luoteihin kuolee Yhdysvalloissa jopa reilut tuhat ihmistä.

Myös presidentti Obama muistutti tästä murheellisesta tilastosta.

Menot