Pääkirjoitukset

Asekaupatkin tehtävä rehellisesti

Hämeenlinnassa on kehitetty menestystuote, jota on myyty miljardeilla euroilla ulkomaille. Patrian AMV-panssari on lukuisissa maissa todettu parhaaksi ja edullisimmaksi panssaroitujen joukkojen kumipyöräajoneuvoksi. AMV on toistakymmentä vuotta työllistänyt satoja Patrian työntekijöitä Hämeenlinnassa ja kymmeniä alihankkijoita.

Suomessa ei voi ylläpitää puolustusvälineteollisuutta, jos tuotteita ei myydä ulkomaille. Jos ei ole omaa teollisuutta, jäädään täysin toisten maiden varaan. Ongelmana on, että puolustusvälinehankinnat ovat kaikissa maissa osa politiikkaa. Useissa maissa hankintoja tehdään enemmän tai vähemmän salaa. Vain harvassa maassa hankinnat ovat joitakin yksityiskohtaisia varuste- ja hintatietoja lukuun ottamatta täysin julkisia.

Lahjonta- ja kaverikaupat eivät ole vain puolustusteollisuuden ongelma. Suomella on naapurimaa, jossa kauppakin voi jäädä vaille sähköä tai katuliittymää, jos virkamiehille ja poliitikoille ei makseta lahjuksia. Kesko joutuukin pyörittämään eräitä Venäjän K-rautoja aggregaattien voimin. Miten tällaisissa maissa ylipäätään käydään kauppaa rehellisesti? Pitäisikö kaikkien rehellisten yritysten pysyä pois maista, joissa suomalaiset säännöt eivät toimi? Päättäjienkin pitäisi kyetä antamaan vastauksia kysymyksiin.

Miten myydä suomalaisen rehellisyyden täyttävällä mitalla aseita maihin, joissa eletään täysin eri kulttuurissa kuin meillä. Patria on onnistunut useissa maissa syrjäyttämään pahimman kilpailijansa, jonka takana on amerikkalainen teollisuusjätti. Eräissä maissa Patria on pudotettu kisasta varsin kyseenalaisesti jo ennen reilua vertailua.

Patria ratkaisi kilpailuasetelman Sloveniassa antamalla konsulttien ja paikallisen kumppanin hoitaa bisnestä. Patria yhtiönä ja sen johtajat ovat nyt syytteessä lahjonnasta Slovenian AMV-kaupassa. Slovenian uusi hallitus purki satojen miljoonien eurojen kaupan.

Näyttää selvältä, että Patrian rahoja on ohjautunut vilpillisesti henkilöille ja yhteisöille, joilla on välillisesti ollut vaikutusvaltaa Slovenian päätöksiin. Tuomioistuimet päättävät, miten tietoisia Patrian johtajat olleet, että sen maksamat rahat ovat ohjautuneet tällaiseen tarkoitukseen. Oleellinen asia on, miten vastaava tilanne vältetään jatkossa.

Patria on jo päättänyt, ettei se enää käytä agentteja kaupoissaan. Useat maat vaativat kuitenkin, että puolustusvälineiden hankinnasta tehdään sopimuksia vain kotimaisten valmistajien kanssa. Patria ei Sloveniassakaan jättänyt itse tarjousta AMV-ajoneuvoista vaan virallinen tarjoaja oli paikallinen konepaja, jolla taas oli sopimus Patrian kanssa.

Euroopan unionin suurilla mailla ei ole haluja vapauttaa edes EU:n sisäisiä kauppoja vapaalle ja avoimelle kilpailulle. Kun valtiot ovat yhteistyössä, ei mitään hankintoja tarvitse kilpailuttaa avoimen kilpailun periaatteilla.

Päivän lehti

1.6.2020