Pääkirjoitukset

Aselait tiukkenemassa Yhdysvalloissa

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama lupaa tehdä kaiken mahdollisen, jotta Newtownin joukkosurman kaltaiset tapahtumat eivät toistuisi. Obama vieraili pienessä kaupungissa, joka jää historiaan 28 ihmisen kuoleman vaatineista murhista.

Parikymppinen nuorukainen tunkeutui kouluun ja aloitti silmittömän tulituksen järeällä aseella. Maailma järkyttyi, koska surmatuista kaksikymmentä oli vasta koulunsa aloittaneita lapsia.

Yhdysvalloissa ei keskustella suinkaan ensimmäistä kertaa aseista ja niiden Suomesta katsottuna hämmästyttävän vapaasta kaupasta. Newtownin jälkeen paine maan aselakien tiukentamiseksi on varmasti kovempi kuin koskaan aiemmin.

Paineella on tapana vähitellen laskea. Lakeja pitäisi uudistaa määrätietoisella ja rivakalla otteella.

Onko Yhdysvalloissa mikään muuttunut, se punnitaan vasta tulevina kuukausina. Vaikka aselakeja vaaditaan kiristettäväksi, keskustelu aseista toistaa vanhaa kaavaa.

Aseistumisen puolustajat – kärjessä vaikutusvaltainen Kansallinen kivääriyhdistys NRA – toistavat edelleen, ettei ase surmaa ketään. Väite pitää myös paikkansa, sillä aseen laukaisee ihminen.

Aseiden vastustajat korostavat iskulausetta, jonka mukaan jos ei ole aseita, ei niillä voi ketään tappaa.

Ihmisten on muututtava, jotta Yhdysvallat pystyy suojelemaan lapsiaan, linjasi presidentti Obama. Sureville suunnatut sanat olivat yleviä, silti ne eivät ole pelkkää politiikan sananhelinää.

Nyt kysytään, onko yhdysvaltalaisilla aitoa halua ja kykyä arvioida suhdettaan väkivaltaan. Kysymys ei ole vain ihmisen muuttumisesta vaan kokonaisen suuren valtion askeleesta kohti väkivallattomuutta.

Yhdysvalloissa väkivaltaa eivät edusta ainoastaan aseet. Maan viihdeteollisuus syytää elokuvineen, tv-sarjoineen ja videopeleineen jo lasten ihailtavaksi maailman, jossa nautinto haetaan lyömisestä ja tappamisesta.

Aseet ja väkivalta ovat murheellinen taakka Yhdysvaltain historiaa. Sankari on vieläkin mies, joka aseen kanssa puolustaa perhettään mitä tahansa pahaa vastaan.

Ja aseella tulee olla suuri tulivoima!

Aselakien rinnalla Yhdysvalloissa kysytään, mikä oli joukkomurhaajan tekojen motiivi.

Motiivi-sanan käyttö voi johtaa harhaan, sillä viattomien lasten surmaaminen kesken koulupäivän on äärimmäisen sairaan mielen tulosta.

Jälleen kerran on aihetta kysyä, eikö kukaan sukulainen tai läheinen nähnyt itsemurhaan päätyneen nuorukaisen ääretöntä hätää.

Tiukastakaan aselaista ei ole vakavasti sairaan ihmisen pysäyttäjäksi. Jos saatavilla ei ole asetta, ihmisten kimppuun voi käydä monin muin keinoin.

Pommin pystyy rakentamaan melkein kuka vaan.

Presidentti Obama lupasi jotain. Mitä, se selviää seuraavien viikkojen kuluessa.

Päivän lehti

23.10.2020

Fingerpori

comic