Pääkirjoitukset

Aseturvallisuus on otettava aina vakavasti

Euroopan komissio ehdottaa, että yksityishenkilöiltä kiellettäisiin rynnäkkökiväärien kertatulta ampuvat puoliautomaattiversiot.

Suorana syynä asedirektiiviin ovat Pariisin terrori-iskut ja niiden jälkeinen tarve estää laillisten aseiden päätyminen terroristien haltuun.

On äärimmäisen epätodennäköistä, että suomalainen luvallinen ase voisi ikinä päätyä terroristeille. Suomalainen lupakontrolli on jo huipussaan. Enemmän kyse onkin periaatteesta, siitä, että aseturvallisuutta ei voi ottaa liian vakavasti.

Eurooppaa yritetään riisua aseista, kun hampaisiin asti aseistautunut Yhdysvallat kipuilee jatkuvasti aseväkivallan kourissa.

Ranska pyysi välittömästi terrori-iskujen jälkeen muilta EU-mailta tukea. Suomi ilmoitti oitis olevansa valmis yhteiseen rintamaan.

Tätä taustaa vasten on epäjohdonmukaista, että asedirektiivi on saanut suomalaisittain vastaansa täyslaidallisen. Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) mukaan Suomi aikoo viitata sille kintaalla.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) on hakemassa direktiiviin poikkeusta. Asian takana on eduskunnan suuri valiokunta.

Niinistö, Orpo, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) ja kansanedustaja Seppo Kääriäinen (kesk.) ovat lähettäneet jopa paimenkirjeen suomalaisille europarlamentaarikoille. Aivan kuin nämä eivät muuten tietäisi, miten asiaan suhtautua.

Voi vain toivoa, että olisi muitakin asioita, joissa vastaava yksituumaisuus löytyisi yli puoluerajojen.

Kansanedustaja, entinen pitkäaikainen ulkoministeri Erkki Tuomoja (sd.) kiistää totena esitetyn olettaman, että asedirektiivi olisi vakava uhka maanpuolustukselle.

Tuomiojan mukaan reserviläisten kertausharjoitukset ja asekunnon ylläpitäminen eivät voi perustua vapaaehtoisuuteen, eivätkä omiin aseisiin.

Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK järjestää arvokasta vapaaehtoista maanpuolustuskoulutusta, joka vaarantuisi, jos reserviläiset joutuisivat luopumaan henkilökohtaisista aseistaan.

Omien aseiden merkitystä ei pidä kuitenkaan yliarvioida. Suomella on onneksi suhteellisen ajanmukaiset puolustusvoimat. Myös kertausharjoitukset on saatu taas käyntiin, ja niissä reserviläiset pääsevät harjoittelemaan oikeilla sotilasaseilla.