Pääkirjoitukset

Asukastyytyväisyys punnitsee imagon

Asukastyytyväisyys on kuntien päättäjien puheissa korkeassa kurssissa. Tyytyväisiä kuntalaisia pidetään hyvinvoivan kunnan voimavarana. Tosielämässä kuntalaiset jakavat useimmiten kritiikkiä kuin kiitosta.

Epsi Ratingin tuore kyselytutkimus todistaa, että asukastyytyväisyydessä on kuntien kesken eroja. Kärkikuntien Pirkkalan ja Kauniaisten ja pahnanpohjimmaisen Pietarsaaren eroa on liki 28,5 pistettä asteikolla nollasta sataan. Tutkimuksen saama huomio kertoo ainakin suomalaisten kilpailuhenkisyydestä.

Suuret kaupungit eivät ole terävintä kärkeä. Itse asiassa suurten kaupunkien naapurikunnissa ihmiset ovat kaikkein tyytyväisimpiä. He onnistuvat noukkimaan rusinat pullasta; hyötyvät halutessaan ison kaupungin moninaisista palveluista ja asuvat itse ihmisen kokoisessa ympäristössä.

Kyselyn 75 kunnan joukossa Kanta-Hämeen kaupungit sijoittuvat vankkaan keskikastiin. Riihimäki on sijalla 30, Forssa sijalla 42 ja Hämeenlinna sijalla 50. Niiden pisteet ovat pienin eroin maan keskiarvon 69,4:n tuntumassa, kun huippulukema on 84,5 pistettä ja hyvän taso 75. Riihimäellä suuntaus on ollut viime vuosina lievästi ylöspäin. Ehkä jatkuva torailu on hyydyttänyt forssalaisten hymyä, kun puolestaan Hämeenlinnassa harmina on ainakin niuho VR.

Kantahämäläisten on toisaalta vaikea yltyä kehusanoihin. Toimivat palvelut mielletään itsestäänselvyydeksi.

Julkista keskustelua vinouttaa kovaäänisten arvostelijoiden metakka. Tällöin hillitymmät arviot jäävät ns. yleisen mielipiteen muodostumisessa katveeseen. Kun kritiikki kohdistuu puutteisiin, muu toimiva jää huomiotta.

Keskimäärin vain joka kolmas suomalainen olisi valmis suosittelemaan asuinkuntaansa tuttavalleen. Onko tämä sitä suomalaista vaatimattomuutta?

Kuntarankkaus perustuu kaikkiaan kymmenentuhannen haastatellun subjektiivisiin kokemuksiin. Henkilökohtaisia tuntoja ja kokemuksia ei pidä sivuuttaa muiden tilastotietojen perusteella, vaan pitää pyrkiä ottamaan vaarin.

Häme-ohjelma linjaa maakunnan kehittämistä siten, että ihmiset haluavat ja voivat tehdä työtä, asua ja viihtyä Hämeessä. Asukaskehityksen perusteellakin kehitettävää riittää. Tyytyväiset asukkaat ovat tärkeitä kunnan imagon rakentajia.

Päivän lehti

3.6.2020