Pääkirjoitukset

Asukkaat tulevat työpaikkojen perässä

Edellisvuoden toiminta saadaan kunnissa näihin aikoihin tiivistetyksi tilinpäätöksiin. Luvut kertovat vastaansanomattomasti talouden ja kehityksen suunnan, vaikka poliitikoilla ja virkamiehillä on taipumusta selittää asioita parhain päin.

Paljon puhutulla kasvukäytävällä eli Helsingin ja Tampereen välillä meni viime vuonna vaihtelevasti. Esimerkiksi Hämeenlinnan ja Riihimäellä kirjattiin kohtalaisen positiivisia näkymiä.

Janakkalan talous tuntuu vuoden 2014 yllätyslukemien jälkeen taas kääntyneen mollivoittoiseksi. Hattula ei ole vielä julkistanut lukujaan.

Kuntia yhdistää se, että sairaanhoitopiirin jättialijäämistä oli pakko tehdä kirjaus taseeseen. Se on tosin ollut tiedossa jo jonkin aikaa.

Esimerkiksi Hämeenlinnassa se merkitsi yhdeksän miljoonan euron kirjausta. Siinä valossa on yllätys, että se vei kumulatiivisen alijäämän vain miljoonan verran miinukselle.

Jäsenkunnat ja sairaanhoitopiiri laativat jo muutama vuosi sitten talouden tasapainottamisohjelman. Tähän mennessä sen toteuttamisessa on onnistuttu jopa yli odotusten.

Kovimmat vuodet ovat kuitenkin edessä. Kuntayhtymän johtajaksi on pestattu Helsingin sosiaali- ja terveysviraston johdosta Hannu Juvonen.

Häntä maan suurin sanomalehti on kuvannut ”mieheksi, joka saa muutokset tapahtumaan”. Sitä jäsenkunnat edellyttävät uudelta johdolta.

Kasvukäytävän hämäläiskuntia yhdistää myös se, että väestökehitys oli viime vuonna jotain aivan muuta kuin mihin on totuttu.

Hämeenlinnan seudun kunnissa asukasmäärä sentään kasvoi, mutta esimerkiksi Riihimäki putosi reippaasti miinukselle.

Tämä on todella huolestuttavaa. Tosin pääsyy löytynee yleisestä talouden taantumasta.

Siihen ei silti pidä tuudittautua. Asukkaat tulevat työpaikkojen perässä. Siksi aktiivinen elinkeinopolitiikka on kunnille välttämätöntä, suorastaan elinehto.

Esimerkiksi Riihimäellä on vireillä useita suuria elinkeinohankkeita, jotka lupaavat hyvää tuleville vuosille.

Uutta herkkua Hämeenlinnan ja Riihimäen tilinpäätöksissä on tällä kertaa myös se, että molemmat kaupungit onnistuivat vähentämään velkamääräänsä.

Tällaisen suuntauksen toivoisi jatkuvan pitempäänkin. Monen kunnan lainakanta on kasvanut huolestuttavan suureksi.

______________________

Oikaisu 6.4.2016 klo 12:28

Sairaanhoitopiirin alijäämä ei näy tuloksessa, mutta näkyy taseessa reilun miljoonan kumulatiivisena alijäämänä.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic