fbpx
Pääkirjoitukset

Asunnottomia ei pitäisi Suomessa olla

Asunnottomien ihmisten taustoilta löytyy yhtä monta tarinaa kuin asunnotontakin; yhdistävä tekijä on hyvin monenkirjavat elämän ja elämänhallinnan ongelmat.
Suomessa on tuhansia asunnottomia. Todellista määrää ei tiedä kukaan, koska kaikki asunnottomat eivät näy tilastoissa. Kuva: Pekka Peura
Suomessa on tuhansia asunnottomia. Todellista määrää ei tiedä kukaan, koska kaikki asunnottomat eivät näy tilastoissa. Kuva: Pekka Peura

Kyllä, velkaa on, ja sitä tehdään jatkuvasti lisää, mutta siitä huolimatta on helppo todeta, että asunnottomia ei pitäisi Suomen kaltaisessa valtiossa olla.

Kaikista hyvinvointiyhteiskunnan tukiverkoista, lonkeroista ja veroeuroista huolimatta asunnottomia kuitenkin on. On selvää, että ei pitäisi.

Huomenna vietetään Asunnottomien yötä ympäri Suomea. Asunnottomien ihmisten taustoilta löytyy yhtä monta tarinaa kuin asunnotontakin; yhdistävä tekijä on hyvin monenkirjavat elämän ja myös elämänhallinnan ongelmat.

Yhteiskunnan pitäisi – tietenkin – pystyä tarjoamaan katto jokaisen pään päälle.

Asunnottomien yön projektitoimijoiden kannanotto tapahtumaan on kaikesta monimutkaisuudesta huolimatta merkillinen.

Ihmisiä on heidän mukaansa syrjäytetty, yhteiskunnan syrjivät rakenteet kohtelevat huonosti, sosiaaliturvasta ja peruspalveluista ei ole huolehdittu, suomalainen koululaitos on jo pitkään epäonnistunut ja niin edelleen.

Palveleeko tällainen puhe oikeasti asunnottomien asiaa? Onko koko suomalainen yhteiskunta siis perin pohjin epäonnistunut, koululaitosta ja maailman mittakaavassa varsin korkeatasoista sosiaaliturvaa myöten?

Tyypillistä asunnotonta Suomessa ei ole. Fakta kuitenkin on, että asumisen korkea hinta, pienituloisuus, työttömyys sekä etenkin mielenterveys- ja päihdesairaudet lisäävät asunnottomuuden ja yhteiskunnasta syrjään jäämisen riskiä.

Lisäksi vankiloista vapautuvien asunnon saanti ei välttämättä ole helppoa – ainakaan vapailta markkinoilta.

Asunnottomuus ja sitä kautta marginaaliin ajautuminen eivät tietysti millään tavalla palvele sitä, että vankilasta vapautuva integroituisi takaisin normaaliyhteiskuntaan.

Siksi, kaikkien inhimillisten seikkojen lisäksi, yhteiskunnan on paras auttaa edes jotenkin.

Asuntoja Suomessa riittää, mutta valitettavasti väärissä paikoissa.

Tämäkin on selkeä ongelma, koska asunnottomia on lukumääräisesti eniten kalleimmilla asuinalueilla kuten Helsingin keskustassa.

Menot