Pääkirjoitukset

Asuntomarkkinoilla vihdoin edes vaakalentoa

Asuntomarkkinoilla on tapahtunut pientä piristymistä. Alkuvuoden aikana Suomessa tehtiin kymmenen prosenttia enemmän asuntokauppoja kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.

Käänne on positiivisin kolmeen vuoteen, mutta kannattaa muistaa, että nyt hintojen lasku vasta pysähtyi.

Suomen Hypoteekkiyhdistys ennustaa, että vielä ensi vuonnakin asuntomarkkinat jäävät jälkeen yleisestä palkka- ja hintakehityksestä – eikä suuria palkankorotuksia ole luvassa millään aloilla.

Yleinen hintakehitys puolestaan voi pahimmillaan olla jopa miinusmerkkistä; tilastojen mukaan Suomi oli jo deflaatiossa koko alkuvuoden ajan.

Epävarmuus tulevaisuudesta, työttömyyden kasvu ja ostovoiman lasku näkyvät nopeasti myös asuntomarkkinoilla. Suuria ostoksia lykätään ymmärrettävästi tuonnemmaksi eli kysyntä sakkaa, mikä puolestaan johtaa markkinan jäätymiseen ja hintojen alenemiseen.

Ainoa selkeän positiivisesti asuntomarkkinoihin vaikuttava seikka on alhainen korkotaso. Hypoteekkiyhdistyksessä uskotaan, että vuosia polvillaan olleen asuntomarkkinan on pelastanut romahdukselta ja kriisiltä ainoastaan nollan tuntumaan nauliintunut korko. Asuntovelallisten onneksi korot pysynevät historiallisessa vertailussa huippuhalpoina vielä pitkään.

Hämeenlinnassa vanhojen kerros- ja rivitalojen hinnat laskivat alkuvuonna viitisen prosenttia. Keskimääräinen neliöhinta oli hieman yli 1900 euroa; Forssassa vastaava luku oli ainoastaan 944 euroa.

Hämeenlinnan sijoitus kalleimpien kuntien listalla oli vasta 26, eli kaupungin hyvään sijaintiin nähden asuntojen hintoja voi pitää kohtuullisina.

Tulevaisuudessa asuntojen hintakehitykseen vaikuttavat myös valtiovallan toimet. Asuntolainojen korkovähennysoikeudesta leikataan joka tapauksessa jonkin verran, mutta mikäli yhteiskuntasopimusta ei synny, verovähennysoikeus saattaa poistua kokonaan.

Toki vähennysoikeuden poistuminen kirpaisi vähiten nyt, kun korot ovat alhaalla.

Hallituksen on keskuudessaan syytä pohtia sekä välittömiä budjettisäästöjä että asuntomarkkinoiden toimivuutta ja työmarkkinoita. Tällä hetkellä omakotitalosta työn perässä toiseen muuttava maksaa helposti kymppitonnin varainsiirtoveroa. Sillä on vahingollisia vaikutuksia työllisyyteen.

Päivän lehti

3.4.2020