Pääkirjoitukset

Asuntorakentaminen liikuttaa kovin kansaa

Asuntorakentaminen liikuttaa ja kiinnostaa todistetusti kansaa. Asuntomessut avaavat tänään ovensa Kouvolassa, ja messuille on luvassa tälläkin kertaa toistasataatuhatta kävijää.
Asuntorakentaminen on ollut Suomessa vireää pari viime vuotta. Kuva: Tapio Tuomela
Asuntorakentaminen on ollut Suomessa vireää pari viime vuotta. Kuva: Tapio Tuomela

Moni käy asuntomessuilla, vaikkei suunnittelekaan talonrakennusta.

Väkeä käy myös omaksi huvikseen haistelemassa uudis- ja korjausrakentamisen sekä sisustamisen uusia tuulia.

Rakennusteollisuus RT:n asuntotuotantokysely ennakoi hiljan, että asuntorakentamisen reipas tahti on Suomessa hidastumassa maltillisesti.

Asuntomarkkinoiden yleiskuva on yhä varsin positiivinen.

Pari viime vuotta ovat olleet rakentamisessa korkeasuhdannetta. Arvioitu muutos on lähinnä paluuta normaaliin tahtiin.

Asuntotuotantoa tukee vahvistunut sijoittajakysyntä, mikä tarkoittaa käytännössä vuokrakäyttöön suunnattuja asuntoja. Kiinteistöt kiinnostavat edelleen sijoituskohteina.

Oma omakotitalo on yhä halutuin asumismuoto Suomessa. Suuria taloja ei enää ihannoida samalla tavalla kuin ennen. Ekologisuus on päivän sana. Omakotitalojen keskikoko Suomessa on noin 140 neliötä.

Kesäkuukausien lupamäärät määrittävät pitkälti rakentamisen tämänvuotisen tason.

Vaikka kuluttajat hiukan epäilisivät Suomen talouden vetoa, ratkaisevinta asuntoprojekteissa on kuluttajien luottamus omaan talouteen työllisyyteen ja matalaan korkotasoon.

Kaupungistumisen jatkuessa asuntotuotantoa rajoittavat tonttipula, tonttikustannukset ja rakentamisen kustannukset. Omakotirakentamisen aloitukset jäänevät Suomessa näistä syistä tänä vuonna viime vuoden tasolle.

Taloteollisuuden syksyllä alkava ensi kauden omakotimyynti näyttää suunnan ensi vuodelle.

Tonttipula jarruttaa etenkin kasvukeskuksiin painottuvaa omakotirakentamista. Kanta-Hämeelle tässä on panostamisen ja markkinoinnin paikka.

Tiiviisti rakennetut asuinalueet ovat nykysuuntausta kaupungeissa.

Kuluttajille on joka tapauksessa tarjottava sitä, mitä he haluavat.

Kaavoitus on Suomessa asumisen avainroolissa. Tarjolla on oltava riittävästi erilaista ja kohtuuhintaista tonttitarjontaa niin pientaloille, rivitaloille kuin kerrostaloillekin. Siitä on kunnissa pidettävä huoli.

Päivän lehti

21.2.2020