Pääkirjoitukset

Autotehtaalla kumotaan monta tuttua väittämää

Uudenkaupungin autotehdas ilmoittaa palkkaavansa tuhat uuttaa työntekijää Mercedes-Benzin GLC-katumaasturin valmistukseen. Rekrytointisivustollaan Autotehtaan sankarit tehdas ilmoittaa tuon hakijamäärän ja kertoo, ettei aikaisempaa kokemusta tai koulutusta tarvita.

Kenestä vaan voi tulla autotehtaan sankari, kunhan on ”motivoitunut ja hyvä tyyppi, jolla on halu oppia uutta”.

Autojen valmistamisesta käydään kovaa globaalia kilpailua sekä tekemisen hinnalla että laadulla.

Miten suomalainen yritys voi menestyä armottoman kovassa hintakilpailussa? Viimeksi EK:n puheenjohtaja Veli-Matti Mattila totesi suomalaisten palkkojen olevan yhä 10–15 prosenttia liian korkeat.

Autotehtaalla hintakilpailukykyä tuo ennen kaikkea se, että korkeaa teknologiaa on kyetty yhdistämään fiksusti tuotantoon.

Etlan tutkimusjohtaja Mika Maliranta totesi Helsingin Sanomien haastattelussa osuvasti, miten Suomessa on keskitytty enemmänkin tietotekniikkalaiteiden valmistamiseen, vaikka tuottavuuden kannalta on oleellista ICT:n soveltaminen tuotantoon.

Uudessakaupungissa tämä on ollut itsestäänselvyys jo pitkään.

Autotehtaan ilmoitus siitä, ettei koulutusta tai kokemusta tarvita, on ollut otsikkojen aihe. Tehdas hakee hyviä ja motivoituneita tyyppejä, eikä halua estää tällaisen tyypin pääsyä töihin sillä, että häneltä puuttuu teoreettinen koulutus.

Toki Uuteenkaupunkiin palkataan väkeä myös toimihenkilöpuolelle ja asiantuntijatehtäviin. Heillä pitää olla koulutuksen kautta saatu valmius ko. tehtävään. Ylivoimaisesti suurin osa väestä palkataan kuitenkin tuotantoon.

Siellä motivaatiolla on valtava merkitys. Jokaisessa työvaiheessa on varmistettava laadukas ja tehokas tekeminen.

Autotehtaalla työskentelee tällä hetkellä noin 2300 ihmistä. Määrä on noin 3700 kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Yli tuhannen hengen palkkaaminen näin lyhyen ajan sisällä on valtava ponnistus. Haku käsittää koko maan, myös Kanta-Hämeen.

Autotehdas ei ole vain taloutta ja työpaikkoja. Se antaa aukoa siihen, että suomalainen työ voi hyvällä prosessien hallinnalla, laadukkaalla tekemisellä ja korkean teknologian soveltamisella menestyä kovassa globaalissa kilpailussa.

Päivän lehti

15.7.2020