Pääkirjoitukset

Avoin ja taustoittava keskustelu on tarpeen

Kanta-Hämeessä on tehty lain edellyttämät kuntarakenneselvitykset kaikilla kaupunkiseuduilla.

Forssan seudulla selvitys on jo käsitelty luottamuselimissä. Odotetusti siellä on todettu, ettei kuntaliitoksiin ole syytä edetä.

Forssan kaupungissa olisi liitosvalmiutta löytynytkin, mutta naapurikunnissa ei.

Riihimäen seudulla on edetty hieman pitemmälle, sillä kuntajakoselvityksen lisäksi valmisteilla on myös luonnos yhdistymissopimukseksi. Vastakkainasettelu kaupungin ja maaseudun välillä on siellä ehkä lievempi kuin muualla maakunnassa.

Hämeenlinnan seudulla kuntarakenneselvitys valmistui jo viime vuoden puolella, mutta se on vaiettu kuoliaaksi. Verkkoon se ilmestyi tällä viikolla kyselyjen jälkeen.

Reilut viisi vuotta sitten Hämeenlinnan seudulla tehty kuuden kunnan liitos oli kuin suoraan kauhujen galleriasta. Liitoksesta jäivät pois Hattula ja Janakkala, jotka olivat kokonaisuuden kannalta tärkeimmät kunnat.

Toiminnallisuus olisi vaatinut ehdottomasti kehyskuntien mukanaolon. Tällöin kuntalaisten palveluita olisi pystytty suunnittelemaan järkevällä alueella. Siitähän kuntaliitoksissa on kyse.

Kaikilla maakunnan kaupunkiseuduilla kuntarakenneselvittäjät ovat löytäneet nykyistä suuremmasta kuntakoosta paljon hyötyjä.

Hattula ja Janakkala ovat kuitenkin rajanneet liitosmahdollisuuden pois vaihtoehdoista ja se niille sallittakoon. Aikoinaan Hämeenlinna ehkä käytti liikaa isännän ääntä ja se vei luottamuksen.

Vettä on virrannut Vanajavedessä. Tavallista kuntalaista hämmentää, ettei rakenneselvityksestä Hämeenlinnan seudulla haluta edes keskustella.

Selvitys on ollut valmiina kohta puoli vuotta, mutta vasta nyt se on tulossa kunnallisten luottamuselinten käsittelyyn.

Vaikka kuntarakenteessa ei muutoksia näytä ainakaan Forssan ja Hämeenlinnan seuduilla lähiaikoina tapahtuvan, selvityksistä on kuitenkin ollut hyötyä.

Niiden kautta on löydetty runsaasti uusia yhteistyökuvioita. On erittäin tarpeellista, että esimerkiksi vanhusten hoivaketjua ja työllisyyttä edistäviä hankkeita voidaan suunnitella ylikunnallisesti.

Sujuva yhteistyö lisää keskinäistä luottamusta ja edistää tulevaisuudessa varmasti myös järkeviä hallinnollisia ratkaisuja.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic