Pääkirjoitukset

Avunsaannin nopeus ei saa vaarantua

Poliisin ja hätäkeskusten kartat eli aluejaot on piirretty perusteellisesti uusiksi. Äärirajat ovat karanneet kauas toisistaan.

Suurilla yksiköillä on haettu tehokkuutta ja kustannussäästöjä, mutta selitysten mukaan myös parempia palveluita. Ensi viikolla, 8. huhtikuuta alkaen kantahämäläisten hätäpuheluihin vastataan Turussa.

Kansalaisille olennaisinta on avunsaannin nopeus ja varmuus, ei niinkään se, mistä päin maata hätänumeroon 112 vastataan. Silti myös huolestuneisuus on ymmärrettävää ja sitä pitää kuunnella varsinkin alkuvaiheessa.

Kantahämäläiset ovat tottuneet tietämään, että hätänumeroon vastataan tutusti Hämeenlinnassa.

Lähellä tiedetään parhaiten paikalliset olosuhteet ja tunnetaan maakunnan jokainen tienpätkä ja kylän raitti.

Ehdottoman olennaista on edelleenkin turvallisuuden tunne ja tietoisuus tiedon nopeasta välittymisestä auttajille.

Henkinen kynnys saattaa olla melkoinen, kun hätänumeroon vastaava henkilö onkin Turussa.

Tilanne on sama joka puolella maata: hätäkeskuksia on vain kuusi. Esimerkiksi Tampereelta soitettuun hätäpuheluun vastataan Porissa, koko Pohjois-Suomen hätäkeskus on Oulussa, ja itäisintä Suomea palvelee Kuopion hätäkeskus. Pitkä on etäisyys myös Jyväskylästä Vaasaan soitettaessa.

Jo ennestäänkin vaativaa työtään tekevien hätäkeskuspäivystäjien niskaan kasaantuu lisää paineita.

Hämeen hätäkeskuksesta siirtyvät työntekijät ovat olleet jo hyvän aikaa Turussa koulutuksessa. Kantahämäläisten hätään on Turussa vastaamassa muitakin kuin ummikkoturkulaisia, mikä saattaa olla jo sinänsä helpottava tieto.

Epäluuloja ja kenties jopa pelkoja torjutaan vain siten, että kaikki toimii mieluummin vielä paremmin kuin tähän asti. Avun pitää löytää tiensä edelleen sinne syrjäkylillekin.

Kritiikkiä hätäkeskusuudistusta kohtaan on kuultu pitkin matkaa runsaasti, mutta viime kesänä julkistetun seurantatyöryhmän arvion mukaan kaikki on onnistunut hyvin.

Vastausaikojen on todettu lyhentyneen. Lisäksi isommat hätäkeskukset kestävät paremmin häiriöitä, eikä alueellinen yhdenvertaisuuskaan ole vähentynyt.

Kantahämäläisittäin siitä ei ole ainakaan haittaa, että uudistukseen liitytään viimeisten joukossa. Muualta saadut kokemukset ovat kaikki käytettävissä.

Suurimpia ruuhkia hätäkeskuksiin ovat tuoneet myrskytuhot. Jokamiehen paras keino auttaa hätäkeskusta on välttää kaikkia turhia puheluita 112:een.

Vielä vuoroaan odottavat pelastuslaitokset, joita ollaan panemassa hallinnollisesti yhteen. Käytännössä pelastushenkilöstö pitää tietysti säilyttää hajautettuna ympäri maan.

Sellainen taikuri ei ole yksikään sisäministeri, että ambulanssi tai paloauto ajaisi hälytykseen ylimaallisella nopeudella jostakin matkojen päästä. Ihmisen henki on usein kiinni minuuteista.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic