Pääkirjoitukset

Avustajien määrässä olisi syytä pitää jokin tolkku

Avustajien määrää kasvatettiin EU-puheenjohtajuuden varjolla.
Sanna Marinin (sd.) hallituksella on suuri leegio avustajia. Monen kriitikon mielestä avustajia on aivan liikaa. Kuva: CLAUDIO BRESCIANI
Sanna Marinin (sd.) hallituksella on suuri leegio avustajia. Monen kriitikon mielestä avustajia on aivan liikaa. Kuva: CLAUDIO BRESCIANI

Hallituksen runsas avustajien määrä voi aiheuttaa paheksuntaa, Helsingin Sanomien pääkirjoitussivulla (20.1.) mietiskeltiin, ilmeisesti tosissaan.

Lehden analyysin mukaan avustajia on tällä hetkellä ennennäkemätön leegio. Jo ennen tuoreinta, assistenttien palkkaamiseen varattua määrärahaa Sanna Marinin (sd.) hallituksessa oli noin 80 poliittista valtiosihteeriä ja erityisavustajaa.

Edellisellä, Juha Sipilän (kesk) hallituksen vaalikaudella Suomi tuli toimeen noin puolella tästä.

Vaikka koko aihe on kovin populistinen – Suomi ei kaadu yhden tai kymmenen virkamiehen palkan mukana – sitä on voitava käsitellä kiihkotta.

Ansiokasta perspektiiviä aiheeseen antaa Forssan Lehden kolumnisti, pitkän virkamiesuran tehnyt Erkki Virtanen (Verkkouutiset 22.1.).

Virtasen mukaan ilman pätevyysvaatimuksia pestatut erityisavustajat ja valtiosihteerit eivät ole parantaneet lainvalmistelun laatua tai ministeriöiden poliittista ohjausta. Sen sijaan virkamiesten työaikaa kuluu yhä enemmän poliittisten avustajien opastamiseen.

Virtanen luonnehtii, että erityisavustajakunnan kolmasosasta on ollut apua esimerkiksi ministerien ja virkamiesten välisessä kommunikaatiossa, kolmasosa on ollut yhdentekeviä ja kolmasosasta on suorastaan haittaa.

Pisteliäänä ja taitavana sanankäyttäjänä tunnetuksi tulleen Virtasen ajatuksia kannattaa hallituksenkin mietiskellä.

Suomen EU-puheenjohtajuus tuli ja meni, pääministeri vaihtui, eikä mitään oleellista ihmeellisyyttä kansalaisten näkökulmasta tapahtunut.

Avustajien määrää kasvatettiin kaikesta huolimatta EU-puheenjohtajuuden varjolla, eikä meno ole muuksi muuttunut. Entinen työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Virtanen pitää kehitystä pelkkänä silmänkääntötemppuna.

Virtasen mukaan kadulta ei voi poimia ihmistä, joka voisi yhtäkkiä antaa mitään kontribuutiota EU-puheenjohtajakaudella; kyseessä on pelkkä bluffi. Virtasen mukaan ”he eivät tehneet mitään EU-hommia”.

Veroeuroille olisi tietysti tähdellisempääkin käyttöä.

Päivän lehti

17.9.2020

Fingerpori

comic