Pääkirjoitukset

Baltian viinaralli ei kaipaa kotoisia lisäkierroksia

Lukuisiin suomalaisiin kesäjuhliin ollaan tälläkin hetkellä hakemassa tai tilaamassa runsaita juomalasteja Baltiasta. Viron ja Latvian välillä on käynnissä suoranainen hintasota.
Alkoholijuomien matkustajatuonti Baltiasta on viime vuosina keskittynyt isoihin kerralla tuotaviin eriin, kuten oli havaittavissa jo vuonna 2011 Tallinnan Super-Alkossa. Kuva: Anja Filppula
Alkoholijuomien matkustajatuonti Baltiasta on viime vuosina keskittynyt isoihin kerralla tuotaviin eriin, kuten oli havaittavissa jo vuonna 2011 Tallinnan Super-Alkossa. Kuva: Anja Filppula

Sekä Viro että Latvia laskevat viinaveroaan. Samaan aikaan Suomi on tekemässä Antti Rinteen (sd.) hallituksen johdolla täsmälleen päinvastoin.

Hallitusohjelman perusteella alkoholipolitiikka on Rinteelle ja kumppaneille ensi sijassa terveyspolitiikkaa. Se on kuitenkin paljon muutakin.

Osallistava ja osaava Suomi -nimetyn ohjelman kohdassa Terveyden edistäminen verotuksella mainitaan, että hallitus jatkaa alkoholiveron korotuksia 50 miljoonalla eurolla ”ottaen huomioon toimintaympäristön muutokset niin, että vaikutukset matkustajatuontiin seurataan”.

Nyt Rinteen on toverikuntineen pidettävä kirkkaana mielessään tuo matkustajatuontia koskeva loppulausuma – ja toimittava sen mukaisesti.

Päähän se menee ja haittoja aiheuttaa myös Baltiasta ostettu edelleen halpeneva viina. Verotulojen menetyksiä ja työpaikkavaikutuksia voidaan vain arvailla.

Veronnostokaavailut yllyttävät janoisia ostoksille Suomenlahden eteläpuolelle. Siksi ne on hyvä panna mahdollisuuksien mukaan jäihin.

Matkustajatuonnissa on ollut vuosien varrella vaihtelua. Lastit ovat nykyään aikaisempaa isompia, mutta moni jättää matkajuomat myös hankkimatta.

Lukuisiin suomalaisiin kesäjuhliin ollaan tälläkin hetkellä hakemassa tai tilaamassa runsaita juomalasteja Baltiasta.

Tuhannet suomalaiset ovat jatkuvasti valmiita vaivojaan säästämättä suuntaamaan viinanhakumatkoille, kunhan juomat vaan ovat halpoja ja niitä on runsaasti saatavilla. Sekä Virossa että Latviassa on.

Baltian maiden välillä on alkanut suoranainen hintasota. Niin kummalliselta kuin se täällä kalliin alkoholin maassa, Suomenlahden pohjoisrannalla vaikuttaakin, viinaralli on ollut käynnissä myös Viron etelärajalla.

Jos Viron hinnat ovat tähänkin asti olleet vähintään kilpailukykyisiä, niin Latvian puolella on pantu vielä paremmaksi – tai pahemmaksi.

Jos Rinteen hallitus seuraa viinarallin kiihtymistä sivusta, se pyllistää kotimaiselle matkailu- ja ravintolayrittämiselle, jonka merkittävä asiakasvirta valuu halpojen alkoholijuomien perässä Baltiaan.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic