Pääkirjoitukset

Beirutin rauniot ovat kuin paluuta painajaiseen

Libanon tarvitsee kaiken avun etenkin siinä tapauksessa, että maahan pyritään taas lietsomaan kansanryhmien keskinäistä vihanpitoa.
Beirutin pahasti tuhoutunutta satama-aluetta kuvattuna keskiviikkona tiistaisen voimakkaan räjähdyksen tai räjähdysten jäljiltä. Kuva: epa08584843
Beirutin pahasti tuhoutunutta satama-aluetta kuvattuna keskiviikkona tiistaisen voimakkaan räjähdyksen tai räjähdysten jäljiltä. Kuva: epa08584843

Libanonin pääkaupunki Beirut on jälleenrakennettu raatelevan sisällissodan ja ulkovaltojen joukkojen sekä aseellisten ryhmittymien häikäilemättömän väkivallan jäljiltä.

Suomalaisten mielissä Libanon on säilynyt jo vuodesta 1978 jatkuneen YK:n rauhanturvaoperaation, Unifilin ansiosta.

Takavuosien tuskallisen pitkään jatkunut painajainen on mennyttä maailmaa nuorelle libanonilaiselle nykypolvelle.

Lähi-idän kriisin sijaiskärsijäksi joutunut Beirut oli silloin raunioina. Niin se on hirvittävällä tavalla myös nyt tiistai-iltaisen räjähdyksen tai räjähdysten jäljiltä.

Ensimmäinen kysymys tuhouutisen jälkeen kuului: joko taas?

Oliko räjähdys ”puhdas” onnettomuus, vai alkaako painajainen uudelleen, ja jos pommi oli tahallaan räjäytetty, kuka tai mikä ryhmittymä on vastuullinen inhimilliseen ja aineelliseen katastrofiin?

Uutistoimisto Reutersin mukaan räjähdys oli Beirutin historian voimakkain (Yle 4.8.). Kun puhutaan Beirutin ja Libanonin historiasta, puhutaan sodasta ja väkivallasta.

Todennäköisesti vielä jonkin aikaa on kuitenkin lopullisesti varmistumatta, miksi valtava määrä eli 2 750 tonnia ammoniumnitraattia räjähti.

Libanonin johto on tuominnut räjähdysherkän aineen varastoinnin ilman asianmukaisia turvatoimia satama-alueella, mutta ainakin alkuun on viitattu vain epämääräisesti siihen, että ”räjähdyksen aiheuttaneet tahot joutuvat vastuuseen”. Se kielii siitä, ettei Beirutissa ollut ainakaan aluksi tietoa mahdollisista tekijöistä ja heidän motiiveistaan.

Räjähdyksen tuhovaikutukset olivat valtaisat, mikä saattoi yllättää myös sen aiheuttajat. Yleensä pommi-iskujen jälkeen jokin taho ilmoittautuu hyvinkin nopeasti vastuulliseksi tekoon ja samalla julistaa tarkoitusperänsä.

Maailma reagoi voimakkaasti Beirutin räjähdykseen. Libanon tarvitsee kaiken avun etenkin siinä tapauksessa, että maahan pyritään taas lietsomaan kansanryhmien keskinäistä vihanpitoa. Beirutin väestöstä on uskonnoltaan virallisen tiedon mukaan puolet kristittyjä ja puolet muslimeja.

Menot