fbpx
Pääkirjoitukset

Biotalouden tukirahoilla päästään vasta alkuun

Hallitusneuvotteluista lähtien on ollut selvää, että hallitus lataa valtavia odotuksia biotalouden ja puhtaiden ratkaisujen eli cleantechin mahdollisuuksiin. Puheet kymmenistä tuhansista uusista työpaikoista ja valtavasta potentiaalista ovat ampuneet ylikin, mutta biotaloudessa on joka tapauksessa samanlaisia kasvun ituja kuin Nokian nousussa parikymmentä vuotta sitten.

Hallitus on tällä viikolla paljastanut korttejaan, miten keskeisiin kärkihankkeisiin suunnattuja rahoja jaetaan. Hallituksen 300 miljoonan panostukset biotalouteen ja cleantechiin ovat lähtökohtaisesti riittämättömiä. Kolmannes potista menee energia-alan investointeihin ja hallitus uhoaa kaksinkertaistavansa uusiutuvan energian tuet.

Hallitus puhuu muun muassa yhdestä suuresta tai kahdesta keskisuuresta biojalostamosta, joihin rahaa pitäisi kohdistaa. Maassa on toisaalta viriämässä lukemattomia pienempiä hankkeita, joiden toteutumista pitäisi pystyä vauhdittamaan.

Valinnat ovat keskeisessä asemassa. Rahoilla on paljon ottajia ja oleellista on välttää samoja virheitä, joita kotimaisen uusiutuvan energian tuotannossa on tehty. Suuret hyötyivät ja kasvuhuumassa syntyneet alihankintayritykset olivat ahtaalla. Tulokset jäivät alkuun laihoiksi esimerkiksi metsähakkeen tuotannossa.

Biojalostamohankkeita on meneillään pitkin maata. Yhtä merkittävää on suunniteltu Forssaan.

Hattulan Merveen puolestaan havitellaan laajamittaista Etelä-Suomen bioenergiakeskusta.

Lähiaikoina selviää, millaisiin hankkeisiin tuet lopulta suunnataan. Vaikutukset työllisyyteen ja kasvuun jäävät ainakin alkuvaiheessa kaivattua vähäisemmiksi. Alueellinen merkitys on joka tapauksessa suuri.

Hallituksen tukemissa hankkeissa on syytä onnistua, sillä tavoitteet ovat kovat. Esimerkiksi tuontiöljyn käyttö pitäisi puolittaa ja yli puolet energiasta pitäisi olla uusiutuvaa ja kotimaista jo 2020-luvulla.

Puhtaissa ratkaisuissa eli cleantechissä piilevät vielä suuremmat mahdollisuudet, mutta tuloksia kaivataan. Suomi on kärkijoukoissa, mutta muualla edetään vauhdilla ja panostukset ovat toista luokkaa.

Uusiutuva energia sai sata miljoona ja maatalous keskustavetoisen hallituksen kärkenä yhtä paljon. Maatalouden rahavirrat ovat suurennuslasin alla, sillä MTK on vaatinut samaan aikaan 100 miljoonaa kriisirahaa.

Menot