Pääkirjoitukset

Biotuotetehdas antaa uskoa investointeihin

Metsäteollisuus leimattiin jo auringonlaskun alaksi, mutta viimeisimmät uutiset investoinneista ja yhtiöiden tuloksista kertovat kokonaan muuta.

Metsä Group vahvisti tiistaina rakentavansa Keski-Suomen Äänekoskelle, perinteiselle tehdaspaikkakunnalle, uuden biotuotetehtaan, jota kuvataan Suomen metsäteollisuuden historian suurimmaksi investoinniksi. Peräti 1,2 miljardin euron investointi työllistää jo rakentamisvaiheessa tuhansia työntekijöitä.

Vuoden 2017 lopulla valmistuvan tehtaan tuotantoluvut ovat vakuuttavia. Tehdas tuottaa valmistuttuaan 1,3 miljoonaa tonnia sellua vuosittain. Tuotanto päättyy pääosin vientiin, joten tehdas paikkailee merkittävästi Suomen hiipuneita vientilukuja.

Metsäteollisuus on ollut vuosia rakennemuutoksen keskellä, ja uusin investointi kuvaa muutosta konkreettisella tavalla. Perinteinen sellutehdas on vaihtunut nimitykseltään biotuotetehtaaksi, mikä kielii siitä, että tuotanto on aikaisempaa monipuolisempaa.

Maailmanmarkkinoilla vetävä sellu on päätuotteena, mutta tehdas tuottaa myös mäntyöljyä ja tärpättiä sekä kehittää sähköenergiaa yli tehtaan omien tarpeiden. Tehtaan tarvitsema energia tuotetaan puusta, joten tehdas vastaa myös vaatimuksiin kotimaisen ja uusiutuvan energian lisäämisestä.

Suomalaisella metsäteollisuudella on entistä valoisammat näkymät. Sellun kova kysyntä on avannut uusia näkymiä nimenomaan Pohjoismaissa, jossa voidaan tuottaa pitkäkuituista sellua. Metsäteollisuus valaa samalla uskoa uusiin investointeihin.

Äänekosken lisäksi uusia tehdasinvestointeja suunnitellaan Kuopioon ja Kemijärvelle, josta aikanaan lopetettiin sellutehdas kovan kohun saattelemana.

Suurempia hankkeita on kaivattu, sillä merkittävät investoinnit ovat kiertäneet Suomea taantuman keskellä.

Äänekosken tehdashanke antaa uskoa, että Suomeen kannattaa investoida, eikä vain siirtää tuotantoa maailmalle halvempien tuotantokustannuksien äärelle.

Työministeri Lauri Ihalainen (sd.) maalaili tiistaina, että investointipäätös on isänmaallinen teko, joka luo pohjaa Suomen tulevaisuudelle vihreän kullan maana. Juhlavasti sanottu vasta sunnuntaina Keski-Suomen eduskuntaan valitulta Ihalaiselta, mutta sellutehdaspäätöksellä on todella myös suuri symbolinen merkitys taloudellisesti vaikeana aikana.

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic