Pääkirjoitukset

Borssi ranskalaisilla, kalakukko gulassilla

 

Taistelu veroparatiiseja vastaan on saanut mielenkiintoisen käänteen, kun ranskalaisnäyttelijä Gerard Depardieu sai Venäjän passin arvosteltuaan Ranskan verotusjärjestelmää.
 
Vladimir Putin on aina ollut Venäjän paras pr-henkilö. Tässä tapauksessakin hän mainiolla tempullaan varasti koko show’n Depardieun avulla, ja Venäjä ilmoittautui veroparatiisien joukkoon. Suomen paras pr-henkilö Alexander Stubb ei pystynyt lisäämään asiaan muuta, kuin vitsin viisumeista.
 
Samanaikaisesti koko kansan luokanopettaja Jutta Urpilainen järjestää kokouksen veroparatiiseja – mukaan lukien EU:n keskeistä valtiota, Luxemburgia – vastaan. Suurherttuakunnan talous perustuu juuri matalien veroprosenttien takia sinne muuttaneisiin suuryrityksiin. Suomikin on jo menettänyt hyviä veronmaksajia Luxemburgille. Valtiovarainministeri Urpilainen on valmis menemään EU:n perusperiaatteita vastaan ja jollain tavalla estämään yritysten muuttoa muihin jäsenmaihin matalampien veroprosenttien takia.
 
Selvästi näkyy, että kilpailu kiristyy, ja Suomi on jäämässä altavastaajaksi. Kilpailu veroa maksavista yrityksistä, veroa maksavista kansalaisista, veroa maksavista maahanmuuttajista.
 
Jyrki Kataisen mielestä rahat eivät riitä enää hyvinvointivaltion ylläpitämiseen. Nyt olisi aika rohkeisiin vetoihin. Suomen mediassa viime aikoina usein arvosteltu Unkarin nykyhallitus on samassa tilanteessa, ja on yrittänytkin hankkia lisää tuloja epätavallisilla tavoilla.
 
Uusien verojen keksimisessä uranuurtajana toimineen Unkarin hallituksen ideat varmasti löytävät tiensä Helsinkiin pankkiveron tavalla. Katsotaan, mitä kaikkea vielä Pustan kansalta voisi oppia.
 
Tutkimusten mukaan Suomessa ilmaiseksi opiskelevat ulkomaalaiset eivät lähes koskaan työllisty tässä maassa. Eiköhän heidän kouluttamisensa ole hukattua rahaa. Budapestin tavoin voisi työvoimapoliittisten perustein tukea verorahoilla eri ammattialojen koulutusta. Miksi valtio maksaisi esimerkiksi uusien insinöörien koulutusta, jos jo nyt heitä paljon on työttömänä.
 
Energiayhtiöt ja telekommunikaatioyhtiöt voisivat maksaa ekstraveroja pankkien tapaan.
 
Presidentin palkkaa ei tarvitsisi alentaa, vaan hänetkin pitäisi velvoittaa veron maksamiseen. Jopa Ison-Britannian kuningatarkin maksaa veroja.
 
Budapestin uusin idea on se, että 250 000 eurolla velkakirjoja ostaneille kiinalaisille Unkari myöntäisi oleskeluluvan. Itsensä EU:hun ostaneet liikemiehet loisivat hallituksen toiveiden mukaan työpaikkoja, ja liiketoiminnasta syntyneillä veroilla voisi paikata budjettivajetta. Eikö viime joulukuussa julkaistun analyysin mukaan Suomen pankki toivonut saavansa maahan juuri tällaisia maahanmuuttajia?
 
Toivottavasti, hyvä lukija, ymmärrät ironiaa. Mutta pahoin pelkään, että näin pääministerin vastaavat ajatukset liikkuvat. Ja toimituksen viimeisimpien tietojen mukaan Kataisen varauksen numero Budapestin lennolle on V3R07U5.

Mainos