Pääkirjoitukset

Bostonissa yhä avoimia kysymyksiä

Runsas viikko sitten Yhdysvalloissa tapahtunut Bostonin maratonin pommi-isku on ainakin päällisin puolin selvitetty. Kaksi pommia räjähti maratonin maalialueella ja tappoi kolme yleisön joukossa ollutta ihmistä. Iskussa haavoittui 170 ihmistä, joista osa vakavasti. Loukkaantuneista kolmen tila on edelleen kriittinen.

Liittovaltion poliisi ei säästänyt voimiaan selvittääkseen ja pidättääkseen attentaatin tekijät. Yhdessä paikallisen poliisin kanssa se selvitti viime perjantaina ensin iskun tekijöiksi epäillyt ja sen jälkeen iski massiivisesti näiden piilopaikkaan. Syntyneessä ammuskelussa kuoli Venäjän Kaukasukselta lähtöisin ollut 26-vuotias Tamerlan Tsarnajev. Sen jälkeen poliisi piiritti ja pidätti tämän vakavasti haavoittuneen veljen, 19-vuotiaan Dzhohar Tsarnajevin. He ovat asuneet Yhdysvalloissa jo joitakin vuosia ja molemmille oli myönnetty maan kansalaisuus.

Tekijät ovat nyt kiistatta tiedossa, mutta todelliset vaikuttimet pommi-iskuun ovat edelleen hämärän peitossa. Jotakin veljesten aikeita koskevista epäilyistä kertoo sekin, että Venäjä teki vanhemmasta veljestä tutkimuspyynnön FBI:lle tämän mahdollisista terroristiyhteyksistä.

Mitään konkreettista näyttöä miesten yhteyksistä ei toistaiseksi ole olemassa, mutta on selvää, että asia tutkitaan viimeistä piirtoa myöten.

Bostonin pommi-iskulla saattaa olla Venäjän ja Yhdysvaltojen keskinäisiin suhteisiin myönteinen vaikutus. Venäjä on auliisti tarjonnut apuaan Tsarnajevin veljesten mahdollisten terroristiyhteyksien selvittämiseen.

Mikäli tutkimuksissa paljastuisi heidän olleen tekemisissä esimerkiksi Kaukasuksen islamistikapinallisten kanssa, tiedolla olisi Venäjällä myös sisäpoliittista painoarvoa. Sen perusteella maan hallitus voisi jatkaa omaa terrorismin vastaista taisteluaan islamistisissejä vastaan niin, ettei ainakaan Yhdysvaltojen suunnalta tulisi valituksia liian kovista otteista. Tiedolla olisi myös verraton propaganda-arvo.

Bostonin pommi-iskun tapainen poikkeustila merkitsee aina kovia paineita maan hallitukselle ja sen alaisille turvallisuuselimille. Iskun tekijät saatiin eliminoitua verraten nopeasti. Vaikka kiinniottotilanteessa yksi poliisi sai surmansa, menetys on sittenkin vähäinen verrattuna siihen, mitä pahimmillaan olisi voinut tapahtua.

Huojentunut on varmasti myös Yhdysvaltain presidentti Barack Obama. Hän voi olla tyytyväinen liittovaltion poliisin ja muiden turvallisuuselinten työhön. Jos pommi-iskun tutkimukset olisivat jatkuneet viikkoja tai sitä ei koskaan olisi onnistuttu selvittämään, epäilevät katseet olisivat kohdistuneet juuri presidenttiin. Nyt hänen hallintonsa selvitti tilanteen ripeästi eikä se ehtinyt nakertaa presidentin suosiota.

Bostonin tapahtumat osoittavat amerikkalaisille ja myös koko maailmalle, että mitä tahansa voi missä tahansa sattua. Aina kyse ei ole maailmanlaajuisesta terrorismista, vaan yksittäisten ihmisten häiriökäyttäytymisestä. Juuri se tekee tilanteista hyvin ennakoimattomia.

Päivän lehti

19.10.2020

Fingerpori

comic