Pääkirjoitukset

Brexit huolestuttaa etenkin Brysselissä

Britannian EU-kansanäänestykseen on aikaa reilu kuukausi.

Mielipidetutkimusten mukaan unionin kannattajien ja vastustajien äänet jakautuvat melko lailla tasan, joten lopputulosta on mahdoton ennakoida.

Kesäkuun äänestys ei ole vain Britannian sisäpolitiikkaa, vaan asia koskee koko EU:ta; unionin yhtenäisyyttä ja tulevaisuutta.

Monissa Euroopan maissa – myös Suomessa – on lisäksi tehty arvioita siitä, mitä tapahtuisi, mikäli Britannia todella lähtisi Euroopan unionista.

Arvostetun Oxford Economicsin selvityksen mukaan Suomi voi huokaista ainakin jossain määrin helpotuksesta. Niin sanotun Brexitin taloudelliset vaikutukset jäisivät konsulttiyhtiön mukaan marginaaliseen 0,2 prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Eniten Brexitistä kärsisivät suoraa vientiä Iso-Britanniaan harjoittavat suomalaisyritykset, joihin lukeutuvat lähinnä puu- ja paperialan teollisuusfirmat.

Britannian EU-eron epäsuorat, poliittiset ja turvallisuuspoliittiset vaikutukset saattaisivat sen sijaan olla merkittävämpiä.

Keskuskauppakamarissa uskotaan, että Euroopan unioni tulee muuttumaan perusteellisesti riippumatta siitä, toteutuuko Brexit vai ei.

Muutos tapahtuu jonkinlaisen shokin kautta, jos Britannia jättää EU:n. Ja mikäli Britannia jää unioniin, siitä pitää luoda sellainen taloudellinen ja poliittinen liitto, jossa sekä federalistit että EU-skeptikot voivat toimia.

Oxford Economicsin Brexit-hahmotelmassa EU kehittyy nykyistä löyhemmäksi liitoksi, mutta samalla tiivistää entisestään euromaiden talous- ja rahaliittoa.

Jotain olennaista äänestyksen mittaluokasta ja tärkeydestä kertoo se, että esimerkiksi Yhdysvallat on huolissaan mahdollisesta unionierosta.

Eniten hermoillaan Brysselissä: Britannia on Euroopan unionin toiseksi suurin nettomaksaja, toiseksi suurin talous ja suurin sotilasmahti. On siksi selvää, että äänenpainot EU:n suunnasta tulevat kovenemaan.

Keskiviikkona Euroopan komission puheenjohtaja Donald Tusk puolusti tiukasti unionia. Lausunto oli vastaus Boris Johnsonille, EU-eroa ajavan kampanjan johtohahmolle, joka on verrannut EU:n tavoitteita Adolf Hitlerin pyrkimyksiin.

Näkemyserot federalistien ja skeptikkojen välillä ovat johtaneet jo natsikortin nostamiseen.

Päivän lehti

8.7.2020