fbpx
Pääkirjoitukset

Brexit-sotkussa poliittiset paineet kasvavat

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) peräänkuulutti briteiltä nyt omia esityksiä.
Pääministeri Theresa May on joutunut siivoamaan edeltäjänsä aiheuttamia sotkuja, mutta ei ole saanut siitä juuri kiitosta. Kuva: WILL OLIVER

Euroopan unioni odottaa Britannialta tietoa siitä, miten se haluaa edetä brexitissä, johon on aikaa enää kymmenen viikkoa. Suurin ongelma monimutkaisessa vyyhdessä on, ettei Britanniassa ole minkäänlaista yksimielisyyttä siitä, millaisin ehdoin EU-ero olisi hyväksyttävissä.

Tästä syystä brexit-sotku jatkuu ja jatkuu. Samalla se luo ainakin jonkinlaista epävarmuutta koko Eurooppaan.

Britannian parlamentti hylkäsi tiistai-iltana Suomen aikaa järjestetyssä äänestyksessä pääministeri Theresa Mayn neuvotteleman brexit-sopimuksen. Äänestyksen tulos oli selvääkin selvempi: 432 vastusti sopimusta ja vain 202 äänesti sen puolesta.

Tulos oli toki täysin odotettu, eikä edes finanssimarkkinoilla tapahtunut suuria värähdyksiä suuntaan tai toiseen.

Keskiviikkoiltana Mayn hallitusta puolestaan koeteltiin luottamusäänestyksessä.

Jo etukäteen kuitenkin pidettiin todennäköisenä, että  Mayn konservatiivihallitus jatkaa tehtävässään tiistain murskatappiosta huolimatta. Tämä taas johtuu konservatiivien omista peloista: mikäli hallitus kaatuisi, edessä saattaisivat olla ennenaikaiset parlamenttivaalit ja ehkä työväenpuolueen nousu vallankahvaan.

Suomen ulkoministeri Timo Soini (sin.) peräänkuulutti briteiltä tiukassa tilanteessa omia esityksiä. Soinin mielestä pääministeri Mayn pitää esittää oma arvionsa unionille siitä, miksi neuvoteltu sopimus ei kelvannut; tämän jälkeen EU:n täytyy puolestaan tykönään pohdiskella, oliko hylätty sopimus todella viimeinen tarjous.

Joka tapauksessa Britannian EU-eron on määrä tulla voimaan 29. maaliskuuta, mutta kaikki vaihtoehdot ovat ainakin teoriassa yhä auki. Asiantuntijat ovat varoittaneet hallitsemattoman EU-eron olevan huonoin vaihtoehto kaikille osapuolille, mutta asiantuntijoiden arviot eivät ole viime vuosina Britanniassakaan paljon painaneet. Uutta brexit-äänestystä tai brexitin perumista ei pääministeri Mayn mukaan ole luvassa, toisaalta May ei halua EU-eroa ilman sopimusta. EU on puolestaan muistuttanut, että neuvoteltu sopimus oli jo kompromissi, eikä uusia myönnytyksiä ole luvassa.

Poliittinen paine kasvaa, kun takarajat lähestyvät.

Asiasanat

Menot