Pääkirjoitukset

Britannia sulkee ovia Eurooppaan

Viime kesäkuisen Britannian EU-kansanäänestyksen lopputulos oli karmea järkytys niille, jotka uskovat yhteiseen eurooppalaiseen tulevaisuuteen.

Tuolloisen pääministerin David Cameronin ottama riski on kaatumassa koko EU:n niskaan, kun puolen vuoden sulatteluvaihe on ohi ja alkaa selvitä, mitä Britannian EU-ero eli brexit käytännössä tarkoittaa.

Britannian pääministeri Theresa May jatkaa siitä, mihin kiistellyn kansanäänestyksen niukka enemmistö antoi valtakirjan.

Pääministeri May esitti asiansa jopa ennakoitua jyrkemmin. – Britannia jättää EU:n sisämarkkinat.

Yksioikoista ilmoitusta seurasi, ei suinkaan täsmennys, vaan erittäin epäselvä lisäys: britit haluavat kuitenkin vapaakaupan jatkuvan. Kaikki muuttuu, mutta ei sittenkään: jotenkin niin kovin brittiläistä.

Suomalaispoliitikkojen reaktiot Theresa Mayn linjauksiin ovat olleet kovin toiveikkaita. Kun pyrkimys on vapaakaupan jatkumiseen, se ei takaa vielä mitään Suomellekaan.

Ulkoministeri Timo Soinin (ps.) kannanotosta oli jopa vaikea erottaa, puhuuko hän Suomen ulkoministerinä vai puoluejohtajana. Soini arvioi pääministerin puhetta ”selkeäksi ja linjakkaaksi”.

Britit pyristelevät irti kaikesta siitä, mitä EU-kriitikot ovat jo aikojen alusta muissakin maissa vastustaneet – jäsenmaksuista ja muista EU:ssa yhteisesti sovituista velvollisuuksista.

Populistinen paatos päätösvallan valumisesta pois omista käsistä upposi kesällä britteihin. Nyt ”menetetty” valta halutaan takaisin.

Samaan aikaan Britannia pitäisi kiinni EU-jäsenyyden eduista. Se on ehkä ”selkeää ja linjakasta”, mutta ei ehdottomasti ole EU:n, Suomen tai suomalaistenkaan edun mukaista.

Euroopan pakolaiskriisi toi brexitiin oman ja mahdollisesti äänestyksen ratkaisseen lisänsä.

Britannia patoaa rajansa eli rajoittaa kaikkien, eli myös EU-kansalaisten liikkuvuutta. Se merkitsee puuttumista tavallisten ihmisten, suomalaistenkin, arkipäivään ja esimerkiksi opiskeluun.

Uusien raja-aitojen pystyttäminen keskelle vapauden ja sivistyksen maanosana pidettyä Eurooppaa on vastenmielistä.

Eurooppalaisiksi itsensä tuntevien ihmisten, etenkin nuorten, ei olisi koskaan suonut näkevän päivää, jolloin Britannia sulkeutuu itseensä.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic