Pääkirjoitukset

Britannialla ja EU:lla vielä paljon puntarissa

Perjantai on Britannialle viimeinen päivä Euroopan unionin jäsenenä. Brexitin todelliset vaikutukset selviävät tosin vasta tämän vuoden lopussa siirtymäkauden päättyessä.
Rekat ajavat autolautalle kohti Englantia Calaisin satamassa Ranskassa. Kuva: YOAN VALAT
Rekat ajavat autolautalle kohti Englantia Calaisin satamassa Ranskassa. Kuva: YOAN VALAT

Britannian ero on kirvelevä luku EU:n historiassa, vaikkakin saarivaltion ja EU:n suhde on hiertänyt jo pitkään.

Vanha suurvalta on kantanut huolta painoarvostaan ja suhtautunut karsaasti poliittisen unionin syventymiseen, euroalueen korostumiseen ja muuttoliikkeeseen.

Britannian EU-prosessi on kestänyt 3,5 vuotta eikä valmista ole vieläkään. Se viimeinen takaraja, jonka jälkeen Britannia on omillaan, on siirtymäkauden jälkeen ensi vuoden alussa.

Britannian ero aiheuttaa heti konkreettisen muutoksen EU:n toimielinten kokoonpanoon.

Britannian ja EU-kansalaisten arjessa ero ei vielä näy.

Britanniaa koskevat tämän siirtymävuoden vielä samat oikeudet ja velvollisuudet kuin muitakin EU-maita, mutta päätöksentekoon saarivaltio ei osallistu.

Britannia ja EU aloittavat kohta neuvottelut uudesta suhteestaan. Neuvotteluista ei tule helppoja. Aikataulupaineiden lisäksi Britannia on asettanut sopimukselle reunaehtoja.

Neuvottelut pitäisi saada valmiiksi lokakuussa, jotta aikaa jää odotetun vapaakauppasopimuksen lopulliseen hyväksymiseen ja saattamiseen voimaan.

Neuvoteltavaa on tuskastuttavan paljon, mutta brittihallituksen mukaan siirtymäaikaa ei pidennetä.

Jos sopimusta ei saada ajoissa kokoon, Britannian ja EU:n kaupankäynti jatkuu nahkeasti Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöjen mukaan.

Euroopan unionin jäsenmailla ei ole syytä kääntää isolle kauppakumppanille selkäänsä. Tavoitteena on ylläpitää läheiset suhteet.

Brexit-neuvotteluissa EU-maiden rivit pysyivät suorina, mutta nyt eri maiden kaupalliset intressit saattavat aiheuttaa välistävetoja.

Yrityksille elintärkeitä ovat tasavertaiset kilpailuedellytykset. Muutoksiin tavaroiden viennissä ja tuonnissa Britanniaan pitää kuitenkin varautua. Kova tullimuuri on huono vaihtoehto.

Toivon mukaan kansalaisten liikkuvuuden ja kaupan esteet jäävät EU-maiden ja Britannian välillä mahdollisimman pieniksi.

Heikennyksiä on kuitenkin väkisin luvassa.

Päivän lehti

23.10.2020

Fingerpori

comic