Pääkirjoitukset

Brittimedia sotkeentui lööppeihinsä

Britannian mediassa on kaikki sekaisin.

Mediamoguli Rupert Murdochin News Corp -konsernia ravisteleva salakuunteluskandaali jatkaa rönsyilyä Atlantin kummallakin puolella. Kenties Murdochia hieman lohduttaa se vahingonilo, jota hän epäilemättä tuntee seuratessaan televisioyhtiö BBC:n rämpimistä omissa skandaaleissaan.

Kautta maailman luotettavuuden perikuvana pidetty yhtiö menetti kasvonsa – ja myös johtajansa – kun paljastui, että sen palveluksessa ollut lastenohjelman juontaja oli syyllistynyt lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Itse toimittaja ehti kuolla ennen paljastumistaan, mutta hänen työnantajalleen tapaus oli enemmän kuin nolo. Entistä enemmän noloksi se muuttui, kun kävi ilmi, että yhtiössä oli hyllytetty ajankohtaisohjelma, jossa pedofiliatapaus olisi paljastettu. Sen sijaan BBC esitti ohjelman, jossa muisteltiin kritiikittä ja lämmöllä edesmennyttä juontajaa.

Skandaali paisui sellaisiin mittoihin, että yhtiön pääjohtaja joutui ottamaan eropassit.

Johtajan ero ei sinänsä ollut aivan ainutlaatuinen tapahtuma televisioyhtiössä. Vuonna 2004 silloinen johtaja erosi, kun yhtiöllä menivät sukset ristiin tuolloin vallassa olleen työväenpuolueen kanssa.

BBC oli väittänyt, että puolue oli tieten tahtoen vääristellyt selvitystä Irakin väitetyistä joukkotuhoaseista saadakseen oikeutuksen Saddam Husseinin syrjäyttämiseen.

Tässä tapauksessa BBC saattoi jälkikäteen todeta olleensa kiistan moraalinen voittaja, sillä joukkotuhoaseita ei koskaan löytynyt.

Tällä kertaa moraali ei ole televisioyhtiön puolella.

Samaan aikaan Murdochin News Corpin salakuuntelujupakka kaikkine jälkiseuraamuksineen pysyttelee sinnikkäästi lehtien otsikoissa – ja tietenkin myös BBC:n ohjelmissa.

Samanlaista johtajien ulosmarssia kuin televisioyhtiössä on nähty myös Murdochin konsernissa. Jopa hänen oma poikansa joutui jättämään johtajanpaikkansa, ja mediamoguli itse joutui nöyrtymään julkiseen anteeksipyyntöön.

Mikä siis brittimediaan on mennyt?

Yksi syy salakuunteluskandaaliin on Britannian lehdistön äärimmäisen verinen kilpailutilanne. Salakuuntelulla toimittajat pyrkivät saamaan mahdollisimman myyviä lööppejä.

Lehti lakkautettiin, mutta se ei kilpailua juuri lieventänyt.

BBC:n ongelmana ei ole pelkästään yksittäinen pedofiliatapaus ja sen peittely-yritys. Yhtiötä on organisoitu uuteen uskoon jo vuosikausien ajan, minkä seurauksena tuhansia työpaikkoja on kadonnut.

Toki vähentämiseen on ollut aihettakin, sillä vuosikymmenien ajan yhtiö paisui kuin pullataikina ja uhkasi jo lamaantua omaan byrokratiaansa.

Mediaskandaalit osoittavat, miten nopeasti vuosien työllä rakennettu yleisön luottamus on mahdollista kadottaa. Peiliin katsomisen aika on koittanut, kun mediayhtiö itse päätyy lööppeihin.

Päivän lehti

8.4.2020