Pääkirjoitukset

Budjettiesityksessä on vain vähän ilonaiheita

Valtiovarainministeriön budjettiehdotus kulkee yllätyksettömästi samoilla kiskoilla kuin hallituspuolueiden keväällä punnertama hallitusohjelma. Meno hirvittää, lasti on kiristetty piukkaan, kiskot vonkuvat ja junasta kuuluu kärkeviä neuvoja, millä vauhdilla ja lastilla junaa oikein pitäisi ajaa.

Edessä siintää hikinen budjettiriihi. Moni hamuaa varstaa hakatakseen hallituksen akanoita. Kuluvasta vuodesta hallitus tiukentaa vyötä 900 miljoonalla eurolla. Äänekkäimmin arvostelua saavat säästöt koulutuksesta.

Kipeistä leikkauksista huolimatta valtio joutuu ottamaan ensi vuonna velkaa yhä enemmän, kun eläkemenot ja työttömyysturvamenot kasvavat. Tämä lisää entisestään paineita kääntää julkisen talouden velkaantuminen tällä vaalikaudella.

Budjetin alijäämää kertyy ensi vuonna lisää 5,3 miljardia ja valtionvelka kasvaa jopa 106 miljardiin euroon eli kaksi kertaa suuremmaksi kuin valtion koko vuoden budjetti.

Pieni- ja keskituloisten työn verotus sentään hiukan kevenee ensi vuonna työtulovähennyksen korotuksen ansiosta, mikä kannustaa työntekoon ja tukee ostovoimaa. Hyvätuloisten verotus kiristyy aavistuksen. 

Vaalilupausten lunastamisesta kertovat määrärahalisäykset takuueläkkeeseen, omaishoitoon ja puolustukseen. Työn verotuksen sijaan haitta- ja välilliset verot kasvavat.

Hallitus leikkaa julkista taloutta etupainotteisesti. Leikkauksia kohdistuu erikoissairaanhoitoon, vanhuspalveluihin ja varhaiskasvatukseen.

Eniten puitavaa on opetuksen, työllistämisen ja terveydenhoidon määrärahasäästöissä.

Kehitysyhteistyö siirtyy lahja-avuista pari askelta kohti laina- ja pääomasijoituksia. Hallituslinjaa koettelevat eri ministeriöiden ja eduskunnan paineet avata rahahanoja. Pelkona on, että säästöt väärässä paikassa kostautuvat kuten 1990-luvun lamassa kävi.

Hallitus luottaa optimistisesti kärkihankkeidensa lunastavan vielä isot odotukset. Hallituspuolueiden tavoitteena on eri keinoin luoda nelivuotiskaudella 110 000 uutta työpaikkaa.

Valtion laivan kääntäminen vaatii kuitenkin useamman budjettikauden, rakenteellisia uudistuksia sotesta alkaen, onnistuneen yhteiskuntasopimuksen ja vetoapua maailmalta.

Jahkailuun ei ole enää varaa. Taantuman hetteiköstä pitää päästä kantavalle maaperälle.

Päivän lehti

4.4.2020