fbpx
Pääkirjoitukset

Budjettikiistoissa haetaan populismilla irtopisteitä

Syyt tieteen rahoitusleikkauksiin löytyvät muualta kuin ministeri Kurvisen (kesk.) tekemisistä. Kurvinen: En voi olla ihmettelemättä vihreiden puheenjohtajan lausuntoja.
Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) on joutunut puolustuskannalle hallituskumppanien syytösryöpyn edessä.
Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) on joutunut puolustuskannalle hallituskumppanien syytösryöpyn edessä. Kuva: Mauri Ratilainen / Com.pic., arkistp

Hallituspuolueet ovat aloittaneet julkisen nokkapokkansa ennen parin viikon päästä koittavaa budjettiriihtä.

Ensimmäinen, vaan ei varmasti viimeinen kiista koskee tiedettä, jonka rahoituksesta vihreät ja keskusta ovat ottaneet kovasanaisesti yhteen.

Esitetyt leikkaukset eivät periaatteessa sovi kenellekään, mutta käytännössä jokaisen hallituspuolueen puheenjohtaja on ne hyväksynyt keväällä, siis vain muutama kuukausi sitten.

Näkyvillä paikoilla työskentelevät vihreät ovat syyttäneet tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvista (kesk.) tiedevastaisesta asenteesta ja siitä, että Kurvinen hyväksyy tieteen rahoitukseen kohdistuvat leikkaukset.

Kurvinen on kuitannut esimerkiksi europarlamentaarikko Ville Niinistölle (vihr.) terävästi vastaan ja kysynyt, miksi vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo halusi huhtikuussa 2021 leikata juuri tieteeltä puoliväliriihessä. Se oli aikaa ennen ministeri Kurvista.

Kurvinen innostui piikikkäästi kysymään myös sitä, haluavatko vihreät siis avata puoliväliriihen kehykset, joita vihreät olivat sopimassa neljä kuukautta sitten. Kuka vihreitä oikeastaan johtaa, Niinistökö?

Jostain syystä vihreät ovat valinneet ministeri Kurvisen julkisen kivityksen kohteeksi, mutta tieteen rahoitusleikkauksiin syyt löytyvät muualta kuin Kurvisen tekemisistä tai tekemättä jättämisistä.

Juuri tässä suhteessa poliittisia irtopisteitä haetaan nyt kovin populistisin keinoin.

Suomessa on vuosikymmenien ajan totuttu siihen, että Veikkauksen tuotoista jaetaan avokätisesti euroja monille momenteille ja hankkeille. Enää näin ei ole. Suomessa on vihdoin tunnustettu, etteivät peliongelmaisten ihmisten rahat voi olla kestävä keino rahoittaa tiedettä, kulttuuria, liikuntaa, nuorisotyötä ja urheilua.

Hallitus taas ei toistaiseksi ole sopinut Veikkaus-varojen kompensaatiosta edunsaajille vuodesta 2024 eteenpäin.

Tämä päätös ja myös vuodelle 2023 kohdistuva säästöpaketti osuvat valtiovarainministeriön budjettiesityksessä myös tieteeseen.

Vastuussa on koko hallitus, tietenkin, ei vain Kurvinen.

Menot