fbpx
Pääkirjoitukset

Budjettiriihi ja aluevaalit värittävät politiikan syksyä

Perussuomalaisten kannatus kertoo siitä, ettei puolue ole yhden miehen varassa. Pirkkalainen: Keskustan vastuulla on kestävä talouspolitiikka.
Perussuomalaiset ovat kannatuskyselyjen kolmonen. Puolueen uudeksi puheenjohtajaksi on vahvasti ehdolla Riikka Purra. Kuva: Mauri Ratilainen
Perussuomalaiset ovat kannatuskyselyjen kolmonen. Puolueen uudeksi puheenjohtajaksi on vahvasti ehdolla Riikka Purra. Kuva: Mauri Ratilainen

Kuntavaalit voittaneen kokoomuksen kannatusnousu jatkui Ylen mittauksessa (5.8).

Jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, 20,5 prosenttia suomalaisista antaisi äänensä kokoomukselle. Puolueen suosio nousi 0,7 prosenttiyksikköä. Toisena olevan SDP:n kannatus laski elokuun mittauksessa 0,6 prosenttiyksikköä ja jäi siten tasan 19 prosenttiin.

Mielenkiintoista oli myös, että perussuomalaisten suosiossa ei ole tapahtunut heilahdusta suuntaan tai toiseen sen jälkeen, kun puheenjohtaja Jussi Halla-aho ilmoitti luopuvansa tehtävästä.

Tilalle korvaajaksi on tulossa kaikella todennäköisyydellä joko Riikka Purra tai Sakari Puisto, eikä puolueen kannatus ole yhden miehen tai naisen show.

Kenties kiinnostavimmat tulokset gallupissa nähtiin kuitenkin kärkikolmikon – ja pienten marginaalien – takana.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtajan Tuomo Turjan mukaan mittauksen tausta-aineistosta kävi ilmi, että keskustaa aiemmin äänestäneet ovat kääntyneet taas hiukan enemmän kokoomuksen kannalle.

Puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen onnistui (Yle 5.8.) kääntämään takapakin “sahaavaksi nousuksi” ja siihen, että keskustan vastuulla on “kestävä talouspolitiikka sekä realistinen ja järkevä ilmastopolitiikka”.

Kun kannatuskyselyssä suurin miinus osui keskustalle ja Suomi tosiasiassa velkaantuu tälläkin hallituskaudella kymmeniä miljardeja euroja, Pirkkalaisen poliittista silmänkääntötemppua voi hyvällä syyllä luonnehtia vähintäänkin onnistuneeksi.

Kaikki kuukauden aikana tapahtuneet gallup-muutokset ovat pienempiä kuin kyselyn virhemarginaali, se kannattaa muistaa. Politiikassa ei ole tapahtunut juhannuksen jälkeen oikeastaan mitään – vaikka kriitikkojen mielestä olisi pitänyt, etenkin koronan suhteen.

Siksi tästä kannatuskatsauksesta ei pidä tehdä kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

Kotimaisen politiikan syksy koostuu valmistautumista aluevaaleihin, ja työmarkkinakamppailuilla on osansa. Hallitukselle suurin koitos on budjettiriihi, joka koittaa jo ensi kuussa. Siellä veri punnitaan.

Menot