Pääkirjoitukset

Budjettiväännöt ovat kunnissa jo meneillään

Virheellinen verotuloennuste vaikeuttaa kuntien taloustalkoita entisestään.
Kun asukkaat vähenevät, tuppaavat myös verotulot ehtymään. Useat Kanta-Hämeen kunnat kamppailevat tämän ongelman kanssa budjettiriihissään.

Kunnissa eletään jo vahvasti syksyä, sillä ensi vuoden talousarvioita rakennetaan täyttä vauhtia.

Budjetinteko on lihavinakin aikoina tervanjuontia, koska tarpeita on aina enemmän kuin rahaa. Niitä pitää priorisoida.

Vaikka Suomi elää nousukautta, se ei näytä vielä yltäneen kuntien talouteen, ei ainakaan Kanta-Hämeessä.

Maakunnan asukaslukua ei ole saatu pontevista yrityksistä huolimatta nousuun. Kun asukkaat vähenevät, myös veronmaksajista tulee pulaa.

Useat kunnat uumoilivat silti jonkinlaista verotulojen kasvua viime vuodelle Kuntaliiton ennusteisiin perustuen. Kuin märkä rätti vasten kasvoja oli Kuntaliiton pari viikkoa sitten tiedottama jättioikaisu verotuloihin.

Viime vuoden ennuste oli pahasti pielessä, sillä kansalaiset ovat saaneet ennakoitua enemmän verovähennyksiä.

Kävi ilmi, että useimmissa maakunnan kunnissa verotulot eivät suinkaan kasvaneet, vaan vähenivät.

Tilinpäätöksiin päätyi virhe, jota joudutaan oikomaan tämän ja tulevien vuosien kuluessa. Tämä merkitsee vyönkiristystä entisestään syksyn budjettiriihissä.

Kuntaveron korotus saattaa joitakin houkutella “helppona” ratkaisuna, mutta verot ovat jo nyt niin tapissa, että jotain muuta pitää keksiä. Myös kiinteistöverojen vuosittaisessa nostossa tulee raja vastaan.

Toimintamenot eli kunnan palvelujen pyörittämiseen käytettyjen menojen kasvu pitäisi saada mahdollisimman lähelle nollaa. Tämä on tavoitteena niin Forssassa, Hämeenlinnassa kuin Riihimäelläkin.

Esimerkiksi lakisääteiset sosiaali- ja terveyspalvelut tuppaavat kuitenkin nielemään vuosi vuodelta isomman potin. Tällöin tulee tarve leikata jostain muualta.

Rakenteellisten muutosten nimiin aina vannotaan. Niistä päättävät poliitikot tuppaavat puolustamaan omaa reviiriään mieluummin kuin tarkastelemaan kokonaisuutta. Heiltä toivoisi nykyistä enemmän kokonaisuuden hallintaa.

Sote- ja maakuntauudistus saattaisi helpottaa kuntien tilannetta. Veronmaksajat eivät silti soten kustannuksista pääse, sillä mahdollisen uudistuksen myötä ne siirtyvät valtion verotettaviksi.