Pääkirjoitukset

Byrokratian pyörittämistä!

 

Kun ei mitään muuta enää keksitä, pitää yrittää kirjoittaa uusi laki! Tämä vanha viisaus pätee pian pakollisiksi tuleviin pienkiinteistöjen energiatodistuksiin.
 
Valtakunnan kaapin päällä istuvat tuntuvat luulevan, että aina vain uusia ja uusia määräyksiä antamalla asiat saadaan kuntoon. Eivät ole tapot ja murhatkaan loppuneet, vaikka ne ovat lailla kiellettyjä.
 
Säätämällä uusia määräyksiä teoreettisista laskelmista ilman mitään kosketuspintaa arkipäivän todellisuuteen ei tämän maan tai maailman energialaskuja pienennetä.
 
Nyt eduskunnan käsittelyssä on lakiehdotus, jonka mukaan jatkossa edellytetään energiatodistus jopa 1950-luvulla rakennetuilta asuinrakennuksilta.
 
Kuka pentele sellaista todistusta tarvitsee? Yleensä asuja huomaa lämmitysmenoissa, miten on huusholli aikanaan pystyyn laitettu, ei teoreettiselta pohjalta lasketusta energiatodistuksesta. Lämpölasku on parempi konsultti kuin kälynen paperi.
 
Ovatko päättäjät kadottaneet lopullisesti kosketuksensa arkielämään?
 
Nyt annetaan jopa mahdollisuus kaikenlaiselle keinottelulle, jopa epärehellisyydelle ja pelaamiselle, kun uusi ammattikunta pääsee kiinteistökaupan kylkeen lisäämään asuntokaupan kustannuksia.
 
Energian säästämisen kanssa pakollisella energiatodistuksella ei ole mitään tekemistä.
 
Energiatodistus on yksi esimerkki virkamieskoneiston, byrokratian, pyörittämisestä aivan tyhjänpäiväisten asioiden ympärillä. Lainvalmisteluun käytetty työpanos olisi suuntautunut paljon paremmin esimerkiksi valtion velkataakan nujertamiseen liittyvien uusien ideoiden etsinnässä.
 

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic